RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwegein stopt stedenband met Rundu, maar dit keer niet vanwege 'lhbti-ruzie'

NIEUWEGEIN - Na meer dan 25 jaar is de koek op tussen Nieuwegein en Rundu: het college van Nieuwegein is van plan de stedenband met de Namibische stad te verbreken. Volgens wethouder Marieke Schouten heeft eerdere kritiek op de lhbti-onvriendelijke Poolse stad Pulawy daar niets mee te maken. "Het zijn twee hele verschillende situaties."

In juli vorig jaar brak Nieuwegein definitief de vriendschapsband met Pulawy. De Poolse stad had een 'lhbti-vrije zone' ingesteld, wat compleet verkeerd viel in de Nieuwegeinse gemeenteraad. Wethouder Schouten plakte destijds als statement een regenboogsticker op de welkomstborden over Pulawy.

Lees ook: Nieuwegein schrapt Pulawy van welkomstbord: vriendschap verbroken na homovrije zone

Wereldnieuws
De rel werd wereldnieuws en sommigen vroegen zich vervolgens hardop af waarom Nieuwegein nog wel een stedenband met Rundu onderhield. In NamibiŽ is homoseksualiteit namelijk strafbaar.

Toch is dat voor Nieuwegein niet de reden geweest om de stedenband met Rundu te verbreken. "Absoluut niet, daar ben ik heel stellig in", zegt Schouten. "In Pulawy was er echt sprake van een stad die zeer onvriendelijke lhbti-besluiten nam. In Rundu is daar geen sprake van: dat homoseksualiteit strafbaar is, is daar landelijk beleid en geen stadsbeleid."

Amper actief
Dat de stedenband stopt, heeft er volgens de wethouder mee te maken dat de prioriteiten inmiddels zijn veranderd. "Dit besluit heeft al best een geschiedenis. De raad heeft het college een aantal jaren geleden al de opdracht gegeven om deze stedenband te evalueren, met de vraag of we hier nog wel mee moesten doorgaan. In 2016 is er een uitgebreide evaluatie geweest, en toen is besloten dat dat in 2020 opnieuw zou gebeuren."

Lees ook: Gebrek aan geld, belangstelling en idealen: steeds minder stedenbanden

De stedenband was eigenlijk nog amper actief, legt Schouten uit. "Corona heeft uiteraard ook niet meegeholpen, maar ook daarvoor al gebeurde er eigenlijk weinig tot niets meer. Er is in de laatste jaren nog weleens geld gegeven voor projecten en er is een keer gesproken over het opzetten van een goede afvalverzameling. Daar is het verder bij gebleven."

Werkgroep Rundu
Overigens blijft de werkgroep Rundu in Nieuwegein nog wel bestaan. Dat is een initiatief van mensen in de stad Nieuwegein voor mensen in de stad Rundu. "Die werkgroep blijven wij ondersteunen", zegt Schouten. "Veel kinderen van scholen in Nieuwegein hebben daar nog steeds warme herinneringen aan en dit wordt ook erg gewaardeerd."

Eind deze maand wordt het verbreken van de stedenband in de gemeenteraad van Nieuwegein besproken. Officieel is de band dus nog niet verbroken, maar wethouder Schouten verwacht niet dat de raad met een negatief oordeel komt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -