Wegenwacht heeft nieuw voertuig voor stilgevallen elektrische auto's in regio Utrecht

UTRECHT - De ANWB Wegenwacht neemt vandaag op haar 75e verjaardag een nieuw voertuig in gebruik: de elektrische Volkswagen ID 4. "De auto is uitgerust met een aanhanger die een speciaal ontwikkelde mobiele acculader heeft", zegt een ANWB-woordvoerder. "Daarmee kan de Wegenwacht langs de weg stilgevallen elektrische auto's snel bijladen, maar ook hulp bieden bij alle voorkomende pechgevallen."
De nieuwe aanhanger met mobiele acculader wordt in de omgeving van Utrecht ingezet. "Deze keuze is gemaakt omdat Utrecht de draaischijf van het verkeer in Nederland is."
De elektrische Volkswagen is de nieuwste in een lange rij van voertuigen die de Wegenwacht sinds de oprichting in 1946 heeft gebruikt om bij pech in het verkeer te helpen. "De eerste zes mannen gingen erop uit met Harley Davidson-motoren, overgenomen van het Canadese leger", zegt de woordvoerder. "Ze werden gespoten in de kleur geel en voorzien van een gereedschapskist."
De wegenwachten moesten in de beginjaren veel improviseren. De onderhoudstoestand van het Nederlandse wagenpark was slecht en er waren weinig reserveonderdelen. Ze vervingen gebroken veerpakketten door blokken hout, vulden lekke banden met gras en vervingen kapotte ventilatorriemen door nylon kousen. In een spotje van de ANWB komen de voertuigen voorbij.
De ANWB-woordvoerder wijst erop dat de wegenwachten meer doen dan alleen hulpverlening bij pech. "Alle wegenwachten zijn getrainde EHBO'ers. Ze zijn vaak het eerste bij een verkeersongeval, geven eerste hulp aan slachtoffers en regelen het verkeer."
In 1960 werd de besteleend aan het wagenpark van de Wegenwacht toegevoegd. Die had meer plek voor gereedschap. Daarna volgden onder meer de DAF 33, Citroën Amie ,VW Golf en de Volkswagen Transporter. Tegenwoordig rijden er onder meer in Utrecht ook wegenwachten op de e- bike. "Die is handig in het drukke stadsverkeer en het is milieuvriendelijk vervoer."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.