Kunstenaars brengen eerbetoon aan Utrechtse galeriehouder Henk Logman

UTRECHT - Henk Logman draaide nog niet heel lang mee in de Utrechtse kunstwereld, maar runde sinds twee jaar zijn galerie aan de Nobelstraat met veel enthousiasme en wist daardoor in korte tijd veel kunstvrienden te maken. In maart is hij op 57-jarige leeftijd overleden aan hartfalen. Veertig vooral jonge kunstenaars organiseren een herdenkingstentoonstelling voor de galeriehouder.
Kunstenaars brengen eerbetoon aan Utrechtse galeriehouder Henk Logman
Henk Logman was iemand die zeer geliefd was in de kunstwereld. Hij gaf jonge kunstenaars een kans zich te laten zien. Maaike Kramer is een van de kunstenaars die behoorde tot de 'artgang' met wie Henk Logman nauw samenwerkte en ze heeft meerdere malen in zijn galerie geëxposeerd.
In haar atelier op de voormalige vliegbasis Soesterberg kwam Henk regelmatig op bezoek. Maaike: "Als de anderen zijn busje al zagen ging het rond 'Oh Henk komt langs, komt hij ook even bij mij langs?' En zo was Henk ook, hij ging hij bij iedereen even langs. Hij was erg sociaal en ook bijzonder recht door zee." Een van de werken die zij zal inbrengen in de expositie is eigenlijk een werk dat niet af is. "Maar dat vond Henk juist fantastisch! Hij hield van schurend werk, wat anderen misschien wat gek zouden vinden, dat vond hij juist interessant", aldus Maaike.
Henk Logman voor zijn galerie in Utrecht.
Henk Logman voor zijn galerie in Utrecht. © Mets Julianus
Maria van Oosterhout was de afgelopen jaren de assistent van de bevlogen Henk. "Henk zei altijd: kunst vervolmaakt mijn leven, het biedt oplossingen en het geeft mij een fijn gevoel. Dat wil ik graag overbrengen op anderen in een mooie galerie, met goede hedendaagse kunstenaars." Henk voelde de noodzaak om kunstenaars een plek te bieden ook in coronatijd, zegt Maria. "Toen vorig jaar de galeries moesten sluiten had hij al heel snel een wand in het galerieraam geplaatst waarmee hij wekelijks wisselende etalagepresentaties maakte."
De expositie is echt bedacht als eerbetoon aan Henk en alle kunstenaars die ooit met hem werkten waren meteen enthousiast, zegt Maaike. "Als ze nog honderd meer kunstenaars zouden hebben gevraagd zouden die ook allemaal mee hebben gedaan, voor Henk. Dat is heel gaaf. Henk is onvervangbaar, want wat hem zo goed maakte zat meer in hem als mens, dan in het runnen van een galerie."
Maria van Oosterhout: Henk had nog zoveel nieuwe ideeen, hij zag overal een uitdaging in en dat ga ik missen.
Maria van Oosterhout: Henk had nog zoveel nieuwe ideeen, hij zag overal een uitdaging in en dat ga ik missen. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
Alle kunstwerken die op de expositie te zien zijn, zijn te koop en bij verkoop gaat een deel naar een nog op te richten stichting, waar Henk al mee bezig was, ter bevordering van jonge talentvolle kunstenaars. "Het wordt een totaalinstallatie met een grote verscheidenheid aan kunstwerken. Een beetje rauw en in beweging want bij verkoop worden de aanwinsten ter plekke verpakt en meegenomen", aldus Maria.
De tentoonstelling HENK (23 - 25 april) is van 10.00 tot 20.00 uur te bezoeken bij LOGMAN, Nobelstraat 16 in Utrecht. Bezoekers moeten wel een tijdslot reserveren.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.