'Gekke munt' die in Utrechts weiland werd gevonden bevat 300 jaar oud geschilderd portret

© Landschap Erfgoed Utrecht / Alexander van de Bunt
UTRECHT - Een bijzondere vondst in Utrecht. Een hobby-archeoloog ontdekte dat een 'gewone' 17de eeuwse munt een spectaculair geheim in zich meedraagt. De munt bestaat uit twee munthelften waartussen een opstaande rand is gesoldeerd. Na opening onthulden ze een geschilderd portret van 300 jaar oud.
De vondst is bekend gemaakt door het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht. "De munt is door een ervaren zoeker met een metaaldetector in een weiland gevonden", zegt Alexander van de Bunt van het meldpunt. "Hij zag al snel dat er iets geks met de munt aan de hand was. Hij was opvallend licht en had ook een gek randje."
De vinder maakte bij hem thuis de munt voorzichtig open terwijl een groep archeologen, onder wie ook Van de Bunt, via WhatsApp meekeek. "We waren met stomheid geslagen. Dat was een bizar moment", zegt hij over het moment dat het portret zichtbaar werd.

Extra bijzonder

Vermoedelijk is het de eerste keer dat een schroefmedaillon met een geschilderd portret in Nederland is gevonden. Het meldpunt noemt de vondst extra bijzonder omdat het portret na een verblijf van enkele eeuwen in de grond ook goed bewaard is gebleven.
De munt is een zogeheten Rijksthaler met op de voorzijde een afbeelding van keizer Leopold I. Op de keerzijde staat een wapenschild van Leopold V. Volgens het Meldpunt Archeologie betekent dit dat de munt waarschijnlijk tussen 1657 en 1675 is samengesteld.
De binnenzijde van de vier centimeter grote munt onthult een geschilderd portret van een onbekende vrouw. "Wie is deze vrouw?", zegt Van de Bunt over de belangrijkste vraag die hij nog heeft. "Dat weten wij gewoon niet. Daar is groter onderzoek voor nodig."

Opvallende glasparels

Niettemin zijn er wel vermoedens. Zo heeft zij waarschijnlijk in de 17de eeuw geleefd en was zij ongetwijfeld iemands vrouw, verloofde of minnares. Wellicht wordt zij - met haar opvallende glasparels in de oren - nog op een ander schilderij herkend, hoopt Van de Bunt.
Hoe de munt in een weiland bij Utrecht terecht is gekomen, is ook voor het Meldpunt Archeologie gissen. Schroefmedaillons werden vooral gemaakt in Augsburg, Neurenberg en Wenen. Het vermoeden bestaat dan ook dat het door een handelsreiziger of een officier uit een buitenlands leger is meegenomen.
Wat er nu met de munt gaat gebeuren, is nog niet bekend. Dat is aan de vinder, zegt Van de Bunt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.