Half jaar cel voor broer en zus die tientallen bolletjes cocaïne slikten

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
ABCOUDE/UTRECHT - Een broer en zus die eind vorig jaar in Abcoude werden opgepakt met tientallen bolletjes cocaïne in hun maag, zijn door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een half jaar cel. De twee hadden tijdens de behandeling van de rechtszaak al schuld bekend.
De broer en zus uit Frans-Guyana werden afgelopen december bij een politiecontrole in Abcoude aangehouden. Volgens de politie had de 19-jarige W. 62 bolletjes ingeslikt en zijn 21-jarige zusje 21 bolletjes. In totaal hadden ze zo ruim een pond cocaïne het land binnengesmokkeld. Ze bekenden direct.

Drie kinderen

De vrouw kreeg als tienermoeder drie kinderen. Zij werd eerder al in Frankrijk veroordeeld voor bolletjesslikken en kreeg toen een boete van 6.000 euro, die zij in maandelijkse termijnen van 50 euro aflost. Ze heeft geen werk en wordt onderhouden door haar moeder die in Suriname woont en werkt. Ook W. kon geen werk vinden.
W. gaf aan dat hij werd gedwongen om de drugs te smokkelen. De twee vertelden dat ze de bolletjes in Suriname hadden ingeslikt en daarna in Frans-Guyana het vliegtuig naar Parijs hadden genomen. Daar werden ze opgepikt en naar Rotterdam gereden. In Rotterdam kregen ze vervolgens te horen dat ze de drugs in Amsterdam moesten afleveren.

Ziekenhuis

In Abcoude werd de auto waarin zij zich bevonden aan de kant gezet. Een deel van de bolletjes waren inmiddels bij de vrouw naar buiten gekomen en werden door de politie gevonden. De overige bolletjes van haar en haar broer kwamen er later uit op het politiebureau en in het ziekenhuis.
De rechter zegt bij het vonnis rekening te hebben gehouden met de uiterst moeilijke financiële en persoonlijke situatie bij de verdachten. Niettemin vond de rechter een gevangenisstraf op zijn plaats omdat de invoer en het bezit van harddrugs een ernstig gevaar voor de volksgezondheid oplevert.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.