Groen licht voor woningbouw op Sportpark Zuilenselaan

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad is in grote meerderheid enthousiast over het opknappen van het Sportpark Zuilenselaan. Het park ligt op de grens van Utrecht en Stichtse Vecht. Het is dan ook een project van de beide gemeentes. In het Utrechtse deel worden 290 woningen gebouwd. Voetbalclub Elinkwijk moet vanwege de plannen verkassen naar elders op het park.
De complimenten aan het adres van wethouder Klaars Verschuure (D66) waren niet van de lucht tijdens de behandeling van zijn voorstel in een commissie van de Utrechtse gemeenteraad. Volgens de gemeente zijn de sportparken verouderd. Zowel Utrecht als Stichtse Vecht willen de sportparken vernieuwen. Daarnaast moeten de parken een meer openbaar karakter krijgen en meer vergroend worden. Daarnaast worden er 290 woningen gebouwd waarvan 35 procent sociale huur, 25 procent middenhuur en 40 procent vrije sector.

Elinkwijk

In het plan wordt het Theo Thijssenplein meegenomen, dat wordt onderdeel van het park. Voor Elinkwijk wordt een nieuwe accommodatie gebouwd, die moeten ze delen met de Dominators. Door de samenwerking met de buurgemeente moet het hele gebied dezelfde uitstraling krijgen.
Een deel van het sportpark wordt opgeofferd voor woningbouw. Daaronder is een zogenoemd initiatievenblok dat ruimte biedt aan initiatieven voor collectief particulier opdrachtgeverschap, aan woon-zorginitiatieven en aan bijvoorbeeld woongroepen.
Bijna de hele raad is enthousiast. Eva Oosters (Student & Starter) vindt het een geweldig plan, ook de samenwerking met Stichtse Vecht. "Het is een cadeautje aan de stad", zegt ze. Wel wil ze graag ruimte voor coöperatieve woonvormen. Jan Wijmenga (ChristenUnie): "Ik heb met veel plezier de plannen gelezen." Jelmer Schreuder (D66): "Het is een prachtig plan met een prachtig park."

Bomen kappen

De enige echte kritiek kwam van de Partij voor de Dieren. Lisanne Snippe is kritisch: "Het is bevreemdend dat driehonderd bomen moeten verdwijnen. Dat is ontzettend veel." Ook baalt de partij er van dat er opnieuw in het groen gebouwd gaat worden. Dat vindt de partij niet nodig. De PvdD staat alleen, de rest van de raad is positief. Sjors Nagtegaal (PVV): "We zijn een keer niet heel erg negatief." Ook de SP geeft goedkeuring, terwijl er 'buiten de rode contour' gebouwd moet worden. Dat wil zeggen in een groen gebied, iets wat de partij normaal gesproken niet goedkeurt.
Ook Erik van der Marel (VVD) is enthousiast, maar hij maakt zich zorgen over het aantal parkeerplaatsen. Hij pleit voor meer plek voor auto's. Ook vroeg hij zich af Stichtse Vecht wel kan blijven meedoen. Die gemeente heeft juist bekend gemaakt dat ze financieel in zwaar weer zitten. Wethouder Verschuure gaf aan dat het plan alleen uitgevoerd kan worden als Stichtse Vecht ook meedoet. Toch heeft Verschuure geen signalen dat Stichtse Vecht van plan is om af te haken. "De samenwerking met Stichtse Vecht gaat hartstikke goed."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.