Bedreigingen en brandstichtingen bij huis in Zeist moesten vader van bewoonster dwingen tot betalen: OM eist 8 jaar cel

© Tijmen Visser
ZEIST - Brandstichtingen bij huizen in Zeist en Emmeloord, doodsbedreigingen en zelfs ontvoeringsplannen. Volgens het Openbaar Ministerie was niets Martien van M. uit Wijk en Aalburg te gek om het grote geldbedrag terug te krijgen dat hij had uitgeleend aan een vastgoedman uit Emmeloord.
De officier van justitie eiste vandaag acht jaar gevangenisstraf voor de 53-jarige Brabantse autohandelaar, die opdracht zou hebben gegeven om alles uit de kast te trekken om zijn geld terug te halen. Twee mannen die volgens het OM de uitvoerders waren, hoorden eerder deze week al vier en zes jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

Eerste en laatste waarschuwing

Na een jarenlang conflict met haar vader werd de dochter van de vastgoedman uiteindelijk het doelwit van de autohandelaar uit Noord-Brabant. In mei 2019 werd er bij haar huis op de Nijenheim in Zeist aangebeld door vreemde mannen die geld eisten. Op 9 december werd een dreigbrief bij haar bezorgd en werd de carport van haar huis in brand gestoken. Er gingen vier auto's in vlammen op. "Dit is de eerste en laatste waarschuwing, je pa moet aan zijn verplichtingen voldoen. Zo niet dan volgen er ergere consequenties. Dit is pas het begin. Met vriendelijke groet, kusjes", stond in de brief.
De familie was vanaf dat moment alert, vertelde de vrouw uit Zeist in de rechtszaal. Op 13 december werden 's nacht flessen benzine door een gat in de voordeur naar binnen gegooid. De jongste zoon werd wakker en kon voorkomen dat er een brandende fakkel achteraan werd geworpen. Als hij die fakkel niet had gedoofd, hadden de vier gezinsleden als ratten in de val gezeten. Ze besloten hun huis aan de Nijenheim in Zeist te verruilen voor hotelkamers en een safe house. Een dag na de brand gaf een anonieme tipgever bij de politie de namen van de vermeende brandstichters en opdrachtgever Van M. door.

Kogelbrief

Ook bij de ouders van de vrouw in Emmeloord werden branden gesticht, op 13 en 20 december. Een van deze branden in de Deltastraat had dodelijk kunnen zijn, stelde officier van justitie. Bij de laatste werd een brief met kogel bezorgd. "Dit is de enigste en allerlaatste waarschuwing. Om u verplichtingen te voldoen. Dit is het bedrag van EUR 700.000 dat je terug moet betalen. Doet u dat niet dan beginnen wij met iedereen om u heen. En u als laatste", luidde de tekst.
Daarna was het niet afgelopen, maar kregen de ouders in Emmeloord telefoontjes waarin werd gedreigd dat hun dochter iets zou worden aangedaan. Twee mannen die door Martien van M. als eersten waren benaderd om hem te helpen het geld terug te krijgen, verklaarden bij de politie dat hij zelfs van plan was om de dochter van de vastgoedman te ontvoeren. Uiteindelijk deden zij niet mee, omdat ze de plannen te ver vonden gaan.

Geen herinnering

Volgens het OM is bij Martien van M. een dik dossier gevonden waarin ook persoonlijke gegevens en adressen van de slachtoffers is gevonden. Ook zou daaruit blijken dat hij tien jaar geleden 150.000 euro had uitgeleend voor een vastgoedproject van het bedrijf van de man in Emmeloord: OG Delta. Dat bedrag zou hij vanwege "rente en alle ellende" stapsgewijs hebben verhoogd tot ruim 700.000 euro.
Van M. zegt dat hij niets met alle verdenkingen te maken heeft. Op kritische vragen van de rechtbank zei hij dat hij door herseninfarcten problemen heeft met zijn geheugen. Berichten die hij met medeverdachten en getuigen uitwisselde, zouden te maken hebben met zijn autohandel en niet met het met geweld terughalen van de lening. Volgens zijn advocaat is het goed mogelijk dat criminelen de vordering hebben overgenomen of dat anderen die door de vastgoedman zijn gedupeerd, achter de bedreigingen zitten.

Verdachte opereerde sluw

De officier van justitie vindt die verklaringen ongeloofwaardig en stelt dat er meer dan genoeg bewijs is dat de Brabander schuldig is aan uitlokking van en medeplichtigheid aan bedreiging en brandstichting. Volgens de officier van justitie was Van M. er door geldnood op gebrand om zijn geld van de Emmeloorder terug te krijgen. Daarbij werd niets of niemand ontzien. "Hij opereerde sluw, bleef zelf op de achtergrond en spande anderen voor zijn karretje", zegt de officier.
Hoewel de ontvoeringsplannen voor de vrouw in Zeist niet in de tenlastelegging van het OM stonden, vindt de officier wel dat deze strafverzwarend moeten werken. Ook weegt hij mee dat de autohandelaar een strafblad heeft. Er loopt nog een hoger beroep tegen een veroordeling tot 51 maanden cel voor heling en wapenbezit.
Martien van M. mocht zijn proces na maanden voorarrest in vrijheid afwachten. Als hij schuldig wordt bevonden, wil de officier van justitie dat de rechters hem direct vast laten zetten. De rechtbank in Utrecht doet over twee weken uitspraak. Dan wordt ook duidelijk hoe groot de schadevergoeding is die hij zou moeten betalen. De slachtoffers eisen in totaal ruim 30.000 euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.