Utrechters bezorgd over waterbuffer: 'Er komt een flatgebouw voor de deur'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Bewoners van de Merkestraat in Utrecht maken zich zorgen om een grote warmtebuffer die mogelijk voor hun woningen komt te staan. In een hoge silo wordt warm water opgeslagen om daarmee in de ochtend de zware belasting van het Utrechtse warmtenet op te vangen.
Energieleverancier Eneco beheert de Utrechtse stadsverwarming en wil op vijf plekken in Utrecht en Nieuwegein warmtebuffers bouwen. Dat zijn geïsoleerde silo's waarin warm water wordt opgeslagen om ervoor te zorgen dat er bij piekbelasting voldoende water beschikbaar is. Dat is vooral nodig in de ochtend van de koude maanden, wanneer mensen gaan douchen en hun huis willen verwarmen.
Catharina Stolk wil geen waterbuffer voor haar deur

Werelderfgoedlijst

De geplande buffer in Rijnsweerd moet zestien en een halve meter hoog worden. En dat is bewoners een doorn in het oog. "Er komt hier gewoon een flatgebouw te staan," vertelt Catharina Stolk. "Dit is een hele fijne plek om te wonen. Aan de rand van de stad, vrij en in het groen. En nu wordt ons uitzicht beperkt door zo'n hoge toren."
"Dit gebied is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie," vertelt Stolk. "Het is genomineerd om op de UNESCO werelderfgoedlijst te komen. Daar mag je dus niet in bouwen, maar het lijkt erop dat hier geen rekening mee wordt gehouden. De plannen liggen er en het gaat volle kracht vooruit."
Gebouw van de stadsverwarming in Utrecht
Gebouw van de stadsverwarming in Utrecht © RTV Utrecht

Nog geen vergunning

De gemeente Utrecht laat weten dat er nog geen vergunning is afgegeven voor de bouw van de buffer en dat het hele traject nog loopt.
"Wij realiseren ons dat dit grote buffers zijn die mogelijk in het zicht staan van omwonenden. Daarom worden er gesprekken met Eneco gevoerd over de mogelijkheden om de warmtebuffers in te passen in de omgeving. Per locatie wordt daarvoor een oplossing op maat uitgewerkt. Hierbij wordt gekeken naar een zo groot mogelijke ruimtelijke kwaliteit, binnen randvoorwaarden van veiligheid, techniek en budget. Met de gemaakte afspraken gaan Eneco en de gemeente ook het gesprek met de omgeving aan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.