RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Eindelijk weer dansen in Tivoli, besmettingen flink omhoog, burgemeesters willen wandelen met inwoners


PROVINCIE UTRECHT - Na lange tijd kan er vanavond weer gedanst worden in TivoliVredenburg. Burgemeesters van verschillende gemeentes proberen intussen zo goed mogelijk in contact te blijven met hun inwoners en het aantal meldingen van nieuwe besmettingen is, mede door een eerdere technische storing, flink gestegen. Dat en ander nieuws lees je in onze dagelijkse rubriek corona vandaag.

De-escalerend optreden tijdens coronademonstratie in Baarn
Tijdens de demonstratie van Police For Freedom, die afgelopen zaterdag in Baarn plaatsvond, heeft de driehoek (burgemeester, OM en politie) bewust gekozen om de-escalerend op te treden. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief naar de raad.

Lees ook: Baarn verrast door grote protestmars, Kasteel Groeneveld betreurt demonstratie bij heropening

De gemeente zei verrast te zijn door de demonstratie bij Kasteel Groeneveld, die rond 12.00 uur begon. Burgemeester RŲell gaf opdracht om de mars om 14.30 uur te beŽindigen. De deelnemers, die geen afstand hielden en geen mondkapjes droegen, vertrokken na een oproep om naar huis te gaan.

"Voor zover nu bekend is er geen materiŽle schade", schrijft het college. In de brief zegt burgemeester RŲell dat er "een zeer onwenselijke situatie" is ontstaan. "Iedereen mag demonstreren, maar wel in overleg met de gemeente. Het is nodig om afspraken met elkaar te maken, zodat de burgemeester de openbare orde en veiligheid kan garanderen."

 De coronademonstratie bij Kasteel Groeneveld. De coronademonstratie bij Kasteel Groeneveld. | Foto: Caspar Huurdeman

Meer besmettingen gemeld na technische storing
Er zijn vandaag 625 nieuwe coronabesmettingen gemeld in onze provincie. Dat aantal ligt een stuk hoger dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, dat op 487 besmettingen ligt. Vijf mensen belandden in het ziekenhuis en twee mensen overleden door het virus. Gisteren werden vierhonderd nieuwe besmettingen, vijf ziekenhuisopnames en ťťn overleden persoon gemeld in Utrecht.

De stijging van het aantal nieuwe coronagevallen is deels toe te schrijven aan een technische storing eerder in de week. Toen konden de GGD'en een onbekend aantal positieve tests niet melden bij het RIVM. De storing is inmiddels verholpen.Landelijk werden er tussen woensdag- en donderdagochtend 8797 besmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 7 januari. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 51.200 positieve tests gemeld. Dat komt neer op ruim 7300 nieuwe gevallen per dag, en dat is het hoogste gemiddelde in twee weken. Daarmee is Nederland terug op het niveau van voor de paasdagen.

'Besmettingspiek ongeveer bereikt'
De piek in het aantal besmettingen zou nu ongeveer moeten zijn bereikt, al bestaat daarover nog grote onzekerheid, schrijft de NOS.

RIVM-baas Jaap van Dissel zei verder vandaag in de briefing van de Tweede Kamer dat in ieder scenario de ziekenhuisopnames en bezettingscijfers begin augustus zijn uitgedoofd. "Of de maatregelen nu worden voortgezet, per 21 april worden afgebouwd, of dat alleen de avondklok of de bezoekregel verdwijnt: in al die gevallen gaan de opname- en bezettingscijfers van coronapatiŽnten na 1 augustus richting nul."

Vaccinatie voor mensen uit 1952
Mensen die geboren zijn in 1952 kunnen zich eerder dan gepland laten inenten tegen corona. De leeftijdsgroep ontvangt vanaf dinsdag een uitnodiging voor een vaccinatie van het RIVM. Ook kunnen deze mensen nu alvast zonder uitnodiging online een afspraak maken.

Eindelijk weer dansen in TivoliVredenburg
Na ruim een jaar ontvangt TivoliVredenburg in Utrecht vanavond weer eens duizend bezoekers. Dat gaat gebeuren tijdens de 3FM Awards. De uitreiking van de prijzen is aangewezen als Fieldlab-evenement.

De Utrechtse radio-dj Sander Hoogendoorn van 3FM is vanavond een van de presentatoren tijdens het corona-experiment. Hij heeft er heel veel zin in. "Ik verwacht een ontploffing van vreugde en blijdschap. Ik denk dat een heel bijzondere avond gaat worden die ik en de bezoekers nooit gaan vergeten. Maar het kan ook zijn dat het al na vijf minuten vertrouwd voelt of als een twee durende surreŽle werkelijkheid. Ik weet het niet, ik ben heel erg benieuwd."

3FM-dj Sander Hoogendoorn over het Fieldlab-experiment in TivoliVredenburg van vanavond.


Burgemeesters willen wandelen met hun inwoners
Na de Baarnse burgemeester Mark RŲell gaat ook de burgemeester van Lopik, Laurens de Graaf, graag wandelen met inwoners en ondernemers uit zijn dorp.

"Ook in de gemeente Lopik heeft het virus zichtbaar en onzichtbaar sporen achtergelaten. Langzaam groeit wel licht aan de horizon. Het kabinet werkt momenteel aan een plan om in een aantal stappen maatregelen te versoepelen", zo staat te lezen in een bericht van de gemeente Lopik. "Om te blijven 'volhouden' totdat het zover is, start burgemeester Laurens de Graaf met een sociale activiteit: 'Wandelend de pandemie uit'. "

Gisteren kwam de gemeente Baarn ook al met een soortgelijk plan. "Om elkaar ergens in de buitenlucht te ontmoeten om tot een goed gesprek te komen", legt burgemeester Mark RŲell uit. "Het is ťťn van de manieren waarmee het college op een veilige wijze contact houdt met de samenleving."

Lees ook: Inwoners Baarn kunnen corona-wandelen met wethouders en burgemeester

Digitaal vergaderen is een succes bij de overheid: mogelijk vastgesteld in de wet
Het digitaal vergaderen, wat veel gemeenteraden, provincies en waterschappen sinds de coronacrisis doen, bevalt zo goed dat de mogelijkheid ertoe vastgelegd moet worden in de wet. De openbaar besturen willen dat en demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) ook.

Voor corona was er al de wens om soms digitaal te vergaderen. Toen werd er voornamelijk nog mee geŽxperimenteerd, maar het afgelopen jaar is er in het hele land brede ervaring mee opgedaan, aldus de minister. Overigens is het soms nog steeds nodig om fysiek vergaderen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. In sommige gevallen is er "behoefte elkaar in de ogen te kunnen kijken en lichaamstaal te kunnen duiden".

Nu geldt er een tijdelijke wet die openbare besturen in staat stelt (deels) digitaal te overleggen of besluiten te nemen. Die kan telkens voor twee maanden verlengd worden, maar Ollongren wil een permanente wettelijke basis.

Voor de zomer wil Ollongren onderzocht hebben welke eisen vastgelegd meten worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om technische, juridische of organisatorische voorwaarden. Na de zomer moet het wetsvoorstel in consultatie gaan, waarna mensen er commentaar op kunnen geven. Tot die tijd blijft de tijdelijke wet gelden.

 Een digitale vergadering van de gemeente Amersfoort, in september vorig jaar. Een digitale vergadering van de gemeente Amersfoort, in september vorig jaar. | Foto: Gemeente Amersfoort

Toerisme lobbyt in Den Haag voor herstelplan
Utrecht Marketing pleit samen met veertien andere grote toerisme- en marketingorganisaties voor een nationaal herstelplan voor de zwaar getroffen toerisme- en recreatiebranche. Volgens directeur Cor Jansen is de situatie dramatisch. "Het Spoorwegmuseum krijgt bijvoorbeeld geen subsidie van het Rijk en heeft nul bezoekers. Daar hebben ze al afscheid moeten nemen van mensen. In de Domkerk mag je gratis naar binnen en daar zijn ze afhankelijk van giften."

Ook willen de toerismebureaus dat er een staatssecretaris van Toerisme komt. Informateur Herman Tjeenk Willink moet daar wat hen betreft mee aan de slag in de nieuwe kabinetsformatie.

Volgens de directeur van Utrecht Marketing is er veel geld nodig. "Met 50 of 100 miljoen alleen kom je er niet. Er moet gefocust beleid komen en er is meer samenhang nodig."

Utrecht Marketing-directeur Cor Jansen: 'Er is veel geld nodig'


Reguliere zorg nog verder afgeschaald
De reguliere zorg is afgelopen week nog verder afgeschaald. Dat komt doordat er steeds meer coronapatiŽnten in ziekenhuizen liggen. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is de zogeheten kritiek planbare zorg minder vaak beschikbaar. Dit zijn ingrepen die binnen zes weken moeten gebeuren. Vorige week kon 79 procent van de ziekenhuizen zulke behandelingen op tijd leveren, nu is dat 69 procent.

Bovendien zijn er minder operatiekamers in gebruik. Van alle operatiekamers is nog 68 procent in gebruik. Vorige week was dit 73 procent. In enkele ziekenhuizen is minder dan 40 procent van de ok's beschikbaar.

De NZa wil daarom niet dat de coronamaatregelen worden versoepeld. De toezichthouder heeft minister Tamara van Ark (Medische Zorg) gevraagd om de komende weken vast te houden aan de huidige maatregelen.

De druk op de intensive cares wordt steeds groter, vooral in het midden van het land. Daar komt de kwaliteit van de zorg in gevaar, waarschuwt de NZa.

Kabinet mikt op quarantaineplicht na reizen vanaf 15 mei
Reizigers uit landen met een verhoogd risico op een coronabesmetting, moeten na 15 mei mogelijk in quarantaineplicht. Op die maatregel mikt het demissionaire kabinet, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS.

Op 15 mei loopt het dringende advies om niet naar het buitenland te reizen af. Naar verwachting komt het kabinet vrijdag met een wetsvoorstel, waar de Tweede en Eerste Kamer nog wel mee moeten instemmen. De definitieve ingangsdatum hangt af van die parlementaire goedkeuring.

Reizigers uit risicogebieden moeten straks bij aankomst naast een negatieve PCR-test ook een quarantaineverklaring overleggen, waarin zij beloven tien dagen in thuisisolatie te gaan. Wie dat niet doet, kan daarvoor een boete krijgen. Ook bij schending van de quarantaineplicht kan een boete of last onder dwangsom worden opgelegd.

Het Openbaar Ministerie bepaalt de hoogte van de boetes. Waarschijnlijk zal die 95 euro gaan bedragen, het bedrag dat ook als sanctie geldt voor overtredingen van andere coronaregels.

De quarantaineplicht gaat waarschijnlijk gelden voor alle landen met een oranje of rood reisadvies, wat nu neerkomt op alle landen van de wereld. Maar ook dat is volgens ingewijden nog onderwerp van discussie binnen het kabinet.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -