Seinen weer op (neon)groen voor komst veelbesproken kunstwerk op bieb Neude

© Bibliotheek Neude
UTRECHT - Een kunstwerk met lichtgevende borden op de bibliotheek op de Neude mag er komen van de Utrechtse gemeenteraad. De PVV was tegen de komst van de 'neon-kermis' op het monumentale pand maar andere partijen hebben geen bezwaar tegen het werk van kunstenaar Maarten Baas.
De bibliotheek in het centrum wil met het kunstwerk opvallen en de aandacht trekken van voorbijgangers. Daarom werd gekozen voor een kunstwerk dat bestaat uit opvallende neon-borden die verwijzen naar de bibliotheek zoals 'boeken boeken boeken', 'Multatuli' en 'lectori salutem'.
De PVV is tegen de komst van het kunstwerk en stelde raadsvragen. PVV-raadslid David Bosch noemde het vandaag in de Commissie Stad en Ruimte "een grove aantasting van de eer en statigheid van dit erfgoed."
Maar andere partijen hebben er minder problemen mee. Eva Oosters van Student & Starter: "Smaak is geen zaak van de politiek. Kunst schuurt en start gesprekken, en we zien nu al dat deze kunst daarin slaagt." Ook GroenLinks dacht daar zo over hoewel ook daar de meningen verdeeld zijn. Pepijn Zwanenberg (GroenLinks): "Sommige mensen in de fractie vinden het afgrijselijk, anderen vinden het heel vrolijk, er zijn mensen die het mooi vinden. Er zijn veel smaken bij onze achterban. En GroenLinks vindt ook dat politiek zich ver moet houden van een oordeel over kunst."
Uiteindelijk gaf een meerderheid van de partijen aan geen bezwaar te hebben tegen de komst van het kunstwerk. De seinen staan dus weer op (neon)groen voor de komst ervan.
Impressie van het kunstwerk uit video van bibliotheek.
Impressie van het kunstwerk uit video van bibliotheek. © Bibliotheek Neude

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.