Montfoorters boos op gemeente vanwege nieuw scholencomplex in de wijk: 'Ons is niets gevraagd'

MONTFOORT - Ze staan lijnrecht tegenover elkaar: een groep Montfoorters en de gemeente. De reden? Een nieuw te bouwen scholencomplex voor honderden leerlingen. Daar wordt al jaren over gesproken, maar nu is besloten dat het gebouwd wordt aan de rand van een woonwijk. Voor omwonenden kwam dat besluit als donderslag bij heldere hemel.
Een aantal scholen in Montfoort is flink vervallen. In 2015 werd daarom het plan bedacht om in één gebouw drie scholen samen te voegen: de Graaf Jan van Montfoort, De Howiblo en De Hobbitstee. Het nieuwe complex komt niet op de plek waar nu al een school staat, maar verhuist enkele honderden meters dichter naar een wijk toe. Dat veroorzaakt straks parkeerproblemen, stellen omwonenden.
Tekst gaat verder onder de video.
Bewoners in strijd met de gemeente.
Geen van de bewoners is tegen de bouw van een scholencomplex. Integendeel: iedereen snapt dat de scholen in hun huidige staat niet meer goed kunnen functioneren. Maar dat het scholencomplex straks ineens zo dicht bij de wijk staat, veroorzaakt onrust.
Als je wilt rellen, is er altijd iets om te rellen
Wethouder Koster-Dreese
Naast verkeersproblemen zijn omwonenden ook bang dat de huidige infrastructuur flink wordt aangetast. De tennisvereniging moet banen inleveren, bewoners vrezen dat een bospad straks verdwijnt en kan de eigenaar van de kinderboerderij straks nog zijn vuilnis normaal kwijt?

'Bospad en kinderboerderij blijven'

Volgens wethouder Yolan Koster-Dreese (Progressief Akkoord) hoeven de bewoners zich geen zorgen te maken. "Het bospad blijft, de kinderboerderij blijft en we zijn met de tennisbaan overeengekomen dat zij twee banen inleveren. Als je wilt rellen, is er altijd wel iets om te rellen."
De voorzitter van de tennisbaan beaamt dat er is gesproken over de twee banen, maar dat er nog niets is afgesproken. Of dat gaat gebeuren, hangt af van het aanbod van de gemeente, legt hij uit. De tennisbaan heeft nog een huurcontract lopen tot 2034.
Toegegeven: de angst voor mogelijke veranderingen in de buurt berust op speculaties. Dat de school er komt is duidelijk, maar hoe het terrein eruit komt te zien nog niet. Daarvoor wil de gemeente in gesprek met de bewoners. Volgens de gemeente is het dus te vroeg om nu al bezorgd te zijn.

Overdonderd door besluit

Maar de invulling van het terrein is niet het enige punt waar de schoen wringt, zeggen de bewoners. Ze voelen zich niet gehoord en zeggen niet te zijn meegenomen in de besluitvorming over het scholencomplex. Tijdens het hele voortraject is er niet met omwonenden gesproken. "Wij hebben nooit een brief in de bus gekregen", zegt Van Iterson.
Maar de wethouder ontkent dat. De bewoners zijn volgens haar wel degelijk tijdig en goed geïnformeerd. Aankondigingen hebben gestaan in de lokale krant De IJsselbode en op de gemeentelijke pagina's. Ook op social media heeft de gemeente berichten gedeeld. "We hebben het niet geheim gehouden hoor", aldus de wethouder.
Daarnaast ontvingen omwonenden vorig jaar februari een nieuwsbrief in een gemeentelijke envelop in de brievenbus. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat er honderden nieuwsbrieven de deur uit zijn gegaan.
Er wordt niet naar je geluisterd
Ralph van Itersen, omwonende
De groep bewoners meent echter geen brief te hebben gezien. Een steekproef aan verschillende Montfoortse deurbellen in de buurt van het nieuw te bouwen complex bevestigt dat beeld: niemand heeft een brief van de gemeente ontvangen. "Misschien zat hij tussen de folders, maar je weet hoe het gaat met dat soort post", zegt Van Iterson, doelend op een enkeltje prullenbak.

Contact zoeken, geen reactie

Ondanks dat de omwonenden naar eigen zeggen officieel niets van de gemeente hebben gehoord, wisten ze via via wel van de plannen af. Van Iterson heeft daarop ingesproken tijdens een raadsvergadering. "Maar daar blijft het dan ook bij. Er wordt niet naar je geluisterd", klinkt het. Meerdere bewoners probeerden contact te zoeken met de gemeente, maar kregen nul op rekest. Ook Van Iterson zocht contact. "Ik heb gemaild en we hebben twee aangetekende brieven verstuurd, maar nooit reactie gekregen."
"Dat lijkt me stug", zegt de wethouder. "Alles wat ik binnenkrijg, wordt voorzien van een reactie. Als zij kunnen aangeven dat ze iets hebben gestuurd, wil ik dat graag zien want dan gaat er iets mis met het systeem." Van Iterson stuurde eind november 2020 een mail naar de gemeente. Gisteren vroeg hij hoe het ermee stond en wanneer hij reactie kon verwachten. Via de telefoon kreeg hij excuses: mail wel ontvangen, maar nog niet toegekomen aan een antwoord.

Bezwaar indienen

Voor omwonenden is de maat vol. Ze zijn klaar met het welles/nietes spel met de gemeente en willen interactie. Ze willen zich gehoord voelen. Voor 12 mei moeten ze bezwaar indienen op het bestemmingsplan en dat gaan ze ook doen. Tot die tijd werven ze handtekeningen voor een petitie tegen de bouw op deze locatie: die is intussen door zo'n 175 buurtbewoners getekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.