Raadsvragen over corona-racisme: 'Aziatische mensen worden in hun gezicht gehoest'

Demonstratie op het museumplein #stopasianhate.
Demonstratie op het museumplein #stopasianhate. © ANP
UTRECHT - Utrechters met een Aziatische achtergrond worden vaker dan voor corona gediscrimineerd. Dat zei wethouder Linda Voortman (GroenLinks) na vragen van veel partijen uit de Utrechtse raad. Het aantal meldingen van racisme en discriminatie vanuit die groep is fors gestegen. Kennelijk houden mensen hen verantwoordelijk voor de coronapandemie.
Maar liefst negen partijen uit de raad stelden de vragen aan Voortman. Zij wilden onder andere weten: "Hoe duidt het college het toenemend anti-Aziatisch racisme in Nederland en Utrecht en ziet zij deze stijging sinds de corona-uitbraak ook?"
Mensen melden dat ze in hun gezicht worden gehoest, worden uitgescholden en worden nageroepen.
Wethouder Linda Voortman (GroenLinks)
Voortman erkende de toename en noemde de situatie een groot probleem. "Sinds de corona-uitbraak zijn er meer signalen van anti-Aziatisch racisme. Dat zien wij terug in de meldingen bij Artikel 1-Midden Nederland", zei de wethouder in de gemeenteraad. "Het aantal meldingen van mensen met aan Aziatische achtergrond die ervaringen hebben met discriminatie vanwege hun etniciteit of afkomst is sterk toegenomen." Artikel 1-Midden Nederland is een meldpunt en anti-discriminatievoorziening.

Radio 10

De wethouder gaf aan dat discriminatie van Aziaten niet nieuw is. "Het bestaat al zolang er migratie is vanuit Azië naar Nederland, maar er is wel een sterke toename." Veel meldingen houden verband met een controversieel liedje dat Radio 10 eerder uitzond. Dat liedje werd door de Chinese gemeenschap in Nederland als zeer kwetsend ervaren. Maar er zijn ook andere meldingen. Voortman: "Mensen melden dat ze in hun gezicht worden gehoest, worden uitgescholden en worden nageroepen. Dat is echt vreselijk om te horen."
De wethouder riep mensen die te maken hebben met racisme of discriminatie op om dat te melden bij Artikel 1-Midden Nederland of bij de politie. Ook zei ze de raad toe dat discriminatie van deze groep extra aandacht krijgt, onder andere in de nieuwe anti-discriminatieagenda.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.