RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoortse theatermakers ontdekken unieke beelden van debuut Rutger Hauer

1/2
AMERSFOORT - Het onderzoek naar een theatervoorstelling over Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog heeft een onverwacht juweeltje opgeleverd voor filmliefhebbers. De theatermakers stuitten namelijk op tot nog toe onbekende beelden van acteur Rutger Hauer. Die maakte eind jaren zestig zijn debuut in een korte film over een overval op een bonnenkantoor in Amersfoort in 1944.

De Bibliotheek Eemland is in de nopjes met de beelden. De bieb neemt die namelijk mee in een online te bekijken 'theatercollege' in mei in het Eemhuis. Dit theatercollege is een voorstelling vol archiefmateriaal en nagespeelde scènes waarin verteller Hans Goedkoop het publiek meeneemt naar Amersfoort in de oorlogsjaren. Uiteindelijk wordt de korte film van Hauer ook toegevoegd aan het Archief Eemland.

De tekst gaat door onder de video.

Korte film van Rutger Hauer en regisseur Willy Lindwer


Het was tijdens het zoeken naar filmbeelden over Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog dat de makers van het theatercollege de beelden van Hauer op het spoor kwamen. Reda van der Putten, producent van het theatercollege: "We stuitten daarbij op een korte film van Rutger Hauer uit eind jaren zestig waarin hij de overval op het bonnenkantoor naspeelt. Dat hebben we als inspiratie kunnen gebruiken voor een aantal scènes in het theatercollege waarin we met onze eigen acteurs de overval naspelen."

De eerste film van de in 2019 overleden acteur werd samen met regisseur Willy Lindwer gemaakt tijdens Hauer's stagejaar aan de Filmacademie. Hauer's rol is die van Karl Fürgler, een Duitse SS'er die deserteerde en bij het verzet ging. Hij overviel op 11 februari 1944 een distributiekantoor in Amersfoort. Dat mislukte, Fürgler raakte gewond, en werd een dag later in zijn schuilplaats doodgeschoten door de politie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -