RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Marijke van Beukering 'zeer waarschijnlijk' alsnog in Tweede Kamer na vertrek Smeets

IJSSELSTEIN - Nu D66'er Sidney Smeets terugtreedt als Tweede Kamerlid vanwege beschuldigingen van ongepaste seksuele avances richting minderjarige jongens, rijst de vraag of Marijke van Beukering alsnog in de Tweede Kamer komt. De politica uit IJsselstein stond op de 25e plaats van de kieslijst, maar kwam net niet in de Kamer omdat haar partij 24 zetels haalde bij de verkiezingen. Door het vertrek van Smeets is de kans groot dat zij nu alsnog in de Tweede Kamer komt.

De partij zelf wil het nog niet helemaal bevestigen, maar volgens een woordvoerder is het "zeer zeer waarschijnlijk" dat Van Beukering inderdaad de plaats zal innemen van Smeets. "De lijstvolgorde wordt afgegaan, dus het ligt voor de hand dat zij als nummer 25 die plek inneemt. Alleen moet zij die plek officieel nog aanvaarden. Als zij het wil, dan neemt ze die zetel in."

De woordvoerder laat weten dat Van Beukering een dezer dagen officieel wordt gevraagd. "Er is natuurlijk al contact geweest, maar we zijn vooral bezig geweest met het vertrek van Smeets. Maar dat zij die plek gaat opvullen staat als een paal boven water."

Marijke van Beukering was eerder wethouder in IJsselstein. In november 2017 stapte ze op en werkte ze een paar jaar in de publieke sector. In 2020 werd ze voor het eerst benoemd als Tweede Kamerlid omdat een partijgenoot met ziekteverlof ging. Later werd haar Kamerlidmaatschap omgezet in een vaste zetel na het vertrek van een andere fractiegenoot.

Vertrek Smeets
De afgelopen dagen kwamen er verhalen van jonge mannen naar buiten die zeiden dat Smeets hen had benaderd, onder andere via Twitter. Bij sommige mannen zou het contact hebben plaatsgevonden toen ze minderjarig waren.

"Meerdere mensen verklaren contact met mij als ongewenst te hebben ervaren", schrijft Smeets in zijn verklaring. "Zoals ik ook gisteren al zei, ben ik daar erg van geschrokken, omdat het nooit mijn intentie is geweest." Smeets zegt dat hij wil voorkomen "dat het aanzien van de Kamer en het belang van de partij schade wordt toegebracht. Daarom heb ik, na overleg met Sigrid Kaag, de Kamervoorzitter laten weten dat ik per direct mijn zetel ter beschikking stel en terugtreed als Kamerlid".

Partijleider Sigrid Kaag zegt het besluit van Smeets "ten volle" te respecteren en steunen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -