Dit logeerhuis in Woerden brengt mantelzorgers weer rust: 'Het kwam als een geschenk uit de hemel'

WOERDEN - Fulltime mantelzorgen? Niet meer dan normaal, vindt Fija (83). Ze zorgt al jarenlang voor haar man Joop (87). Maar het vraagt wél veel van haar. Juist om mantelzorgers zoals Fija te ontlasten, opende Logeerhuis Bredius in Woerden. Daar kan haar man een tijdje kan verblijven, zodat zij even niet hoeft te zorgen. "We zaten samen een beetje te huilen om hoe zwaar we het hadden, maar dit brengt ons plots weer wat rust."
Het water stond Joop en Fija tot hiér, wijzen ze allebei met hun hand vlak boven hun hoofd. En heel eerlijk gezegd: dat was moeilijk om toe te geven. "We willen anderen niet belasten met onze zorgen, dat is zo vervelend", verzucht Fija.
Door Logeerhuis Bredius komen zowel mantelzorgers als hun naasten weer tot rust.
Joop is al een tijd ernstig ziek, legt hij uit. Fija nam - zonder twijfel - de volledige zorg op zich. De buitenwereld denkt dat het hen altijd goed vergaat, zeggen ze. Maar velen weten niet dat Fija soms de lunch maar overslaat, puur omdat ze het te druk heeft met zorgen.
"Op onze leeftijd gaat niet alles meer even snel, hè", zegt ze. "Begrijp me niet verkeerd: hij is de belangrijkste persoon in mijn leven. Dus ik doe het met liefde. Alleen betekent dat niet dat het niet moeilijk kan zijn. Ik ben soms helemaal kapot, maar dat geef je gewoon niet snel toe."
De initiatiefnemers van het logeerhuis in Woerden zien het vaak. Er zijn veel meer mensen voor wie mantelzorgen er 'nou eenmaal bij hoort', zegt coördinator Veronica Groen in 't Wout. "Ik weet uit ervaring dat mantelzorg op grote schaal gebeurt. En dat het als 'normaal' voelt. In Nederland is er nog veel te weinig aandacht voor die groep. Dé reden voor ons om daar wat aan te doen."
Ik zie dat er een last van haar schouders af is
Joop, logé Logeerhuis Bredius
Sinds kort opende daarom Logeerhuis Bredius, dat bijna helemaal wordt gerund door vrijwilligers. Een plek waar mantelzorgers degene waar zij voor zorgen heen kunnen brengen. Er is plaats voor vier logés, die allemaal hun eigen themakamer hebben. Voor een nachtje, of zelfs voor een paar weken. "Dat kan voor iedereen fijn zijn: voor de logé, omdat hij of zij even een vakantiegevoel heeft. Maar ook voor de mantelzorger zelf; die heeft weer tijd voor zichzelf."
Groen in 't Wout merkte dat er vanuit mantelzorgers én zieken veel behoefte was aan zo'n nieuwe plek om te verblijven. "Mensen die chronisch ziek zijn konden eigenlijk alleen terecht bij een hospice. Maar dat voelt voor velen - hoe mooi dat initiatief ook is - als een plek waar alles eindigt. Hier kun je gewoon verblijven om er kort van huis weg te gaan. Meer als uitje, maar dan wél inclusief de volledige verzorging."

Laagdrempelig

Mensen kunnen zichzelf bij het logeerhuis melden, dan helpen zij je om een aanvraag te doen voor het huis bij de WMO. "We hopen dat het op die manier zo laagdrempelig mogelijk blijft. Mantelzorgers vinden het over het algemeen al moeilijk om de zorg uit handen te geven; hier kunnen ze zien dat hun naasten écht de zorg krijgen die ze nodig hebben."
In de bos-kamer waar Joop de afgelopen week verbleef, komt Fija hem even een bezoekje brengen. Het is voor hen allebei goed geweest, stellen ze vast. Al rollen er bij hun weerzien wel wat tranen over hun wangen.

'Knorrig'

Dan, tussen die zachte tranen door, begint het echtpaar plots te lachen. "Ja", zegt Joop, "als ze te hard voor me moet zorgen wordt ze altijd een beetje knorrig. Dat is nu helemaal van haar af, zie ik. Nee hoor, ik maak een grapje. Het is hartstikke zwaar allemaal. Ik ben enorm dankbaar voor haar hulp. En die van dit huis. Dat kwam als een geschenk uit de hemel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.