Provincie werkt aan oplossingen tramgeluid Uithoflijn, omwonenden 'voorzichtig optimistisch'

UTRECHT/UTRECHT - Bewoners van de Cicerolaan en de Herculeslaan in Utrecht kijken positief terug op het gesprek gisteravond met de provincie. Ze hebben last van het geluid van de Uithoflijn die in de buurt van hun huis rijdt en willen dat de provincie zich blijft inzetten deze overlast te verminderen.
Bewoner Donald Ikkersheim: "We hebben meer inzicht gekregen in het denkpatroon van de provincie en dat vond ik positief." Broos Schnetz, bewoner van de Cicerolaan: "Ik heb het een plezierig en constructief gesprek gevonden."

Zandstrooiknop

De provincie heeft de bewoners wel duidelijk gemaakt dat de reiziger voor de provincie op de eerste plek staat, dus dat in een afweging de bewoners op een tweede plek komen. Maar dat wil niet zeggen dat de provincie niet aan de slag gaat de overlast voor de bewoners te verhelpen.
De provincie gaat een vier seizoenen maatregelenboek opstellen, daarnaast is voor elke tram een 'zandstrooiknop' besteld. Met deze installatie kan de trambestuurder zand op de wielen strooien waardoor de wielen stroever worden. Dat zou het ontstaan van 'vierkante wielen' moeten tegengaan. Het fenomeen 'vierkante wielen' veroorzaakt een bonkend geluid als de tram rijdt omdat de wielen teveel zijn gesleten.
Ook geeft de provincie aan dat ze erop letten de trams met 'vierkante wielen' zo snel mogelijk uit de dienstregeling te halen zodat er onderhoud op deze trams gepleegd kan worden.

Minder trams

Een gekoesterde wens van de bewoners om de trams in de buurt van hun woning langzamer te laten rijden en minder vaak, gaat niet in vervulling. Na het gesprek heeft Broos Schnetz meer begrip voor die keuze: "De gedeputeerde schetste de situatie dat dan de gehele dienstregeling op zijn kop komt te staan. Ook omdat deze tram in een netwerk van ook ander openbaar vervoer is opgenomen. Dat vind ik wel een logische verklaring."
De provincie heeft wel toegezegd onderzoek te doen naar de gerede snelheden van de trams en het remgedrag. En daar de cijfers ook over te delen.
Bewoners en de provincie Utrecht blijven in contact met elkaar over de trams in hun buurt. Schnetz: "We hebben nu een vast aanspreekpunt en we hebben van die persoon in de toekomst liever een harde eerlijke communicatie dan een vage oneerlijke. En daar was de provincie het wel mee eens."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.