Utrecht verdeeld over wel of geen hekken bij de Muntsluis

© Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Het lijkt een simpele vraag, wel of geen hekken op de landtongen bij de Utrechtse Muntsluis? Maar zo simpel als de vraag lijkt, zo moeilijk blijkt het in Utrecht om het er eens over te worden. Gisteravond praatte de Utrechtse gemeenteraad opnieuw over dit onderwerp en de meningen zijn en blijven verdeeld.
Zelfs over de vraag of het gebied wordt opengesteld of juist wordt afgesloten zijn de meningen verdeeld. Hoe zit dat? De Muntsluis is al jaren een populair gebied op mooie zomerdagen. Op en rond het water is het prima vertoeven. Elk plekje nabij het water van het Merwedekanaal bij De Munt is dan bezet door mensen die genieten van zon, water en elkaar. En met name de landtongen midden in de sluis zijn populair. Een leuke plek midden in de stad, met gras en voldoende verkoelend water. Zien en gezien worden is op die plek het motto. Student & Starter maakte zelfs de vergelijking met Paris Plages, een mondaine plek langs de Seine.

Utrecht aan de Seine

Maar in de Lichtstad zijn die stedelijke stranden georganiseerd. Op de landtongen bij De Munt mag je helemaal niet komen, er staat een hekje. Het hele complex is monumentaal, en dat geldt overigens ook voor die hekjes van een halve meter hoog, waar je zo overheen klimt. En dat doet iedereen dan ook. Het gebied is van Rijkswaterstaat en met bordjes wordt duidelijk dat het verboden gebied is. Zomers heeft iedereen daar simpelweg maling aan.
Hekken, dat is even schrikken
Susanne Schilderman (D66)
De gemeente en Rijkswaterstaat hebben nu het plan om vlak achter de lage hekjes een veel hoger hek te zetten, waar je niet zo maar overheen klimt. Die hekken staan altijd open, behalve 's nachts in de zomer tussen tien uur en 's ochtends acht uur. In het weekend mogen recreanten een uurtje langer blijven liggen, de hekken gaan dan om elf uur dicht. En waarom moeten die hekken eigenlijk dicht? Die vraag stellen veel mensen zich.

Overlast

Bewoners rond het gebied klagen steen en been vanwege de nachtelijke overlast. Veel partijen in de raad zijn in gesprek gegaan met die bewoners. PvdA-raadslid Bülent Isik woont er in de buurt: "In de zomermaanden hebben er regelmatig ontruimingen moeten plaatsvinden, waarbij veertig tot vijftig gemeentelijke handhavers samen met de politie ingezet werden." Rond elf uur moet het er stil zijn en dus moeten recreanten weg. Raadsleden melden dat omwonenden tot diep in de nacht last hebben van lawaai, drankmisbruik en zwemmers. En dat moet ophouden, vinden de bewoners met steun van de gemeente. En dus komen er hekken.
Volgens wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) wordt er met de hekken niets afgesloten maar juist iets opengesteld. "Het is een illegaal stukje dat we nu gaan openen", meent Van Hooijdonk. "We sluiten niet iets, we openen iets." Myrthe van Mil van Student & Starter is het daar niet mee eens. "Een uniek stukje van Utrecht, één van de weinige plekken waar je kan zwemmen." Volgens Van Mil ontstaat het probleem juist doordat er te weinig plekken in de stad zijn waar je kan zwemmen. Hekken zijn daarvoor niet de oplossing. "De overlast zal zich dan verplaatsen naar andere plekken in de stad."

Schrikken

Ook D66 is tegen het plaatsen van hekken bij de sluis. "Hekken, dat is even schrikken." Susanne Schilderman is bang dat ook andere plekken in de stad straks afgesloten worden: "Hoelang duurt het voordat het Griftpark een hek krijgt?" Zij pleit ervoor om de overlast te bestrijden door het gebied juist in te richten. "Plaats eens bankjes, toiletten en prullenbakken." Wethouder Van Hooijdonk: "Het is een hele bijzondere situatie, we zien dit echt niet als een precedent." De wethouder gaf aan dat ze absoluut niet van plan is om op andere plekken hekken te gaan neerzetten.
De VVD neemt een bijzondere plek in, in het debat. "De VVD is principieel tegen het plaatsen van hekken in de openbare ruimte. Wij vinden het belangrijk dat de openbare ruimte voor iedereen toegankelijk is, op ieder moment." De VVD lijkt tegen hekken bij de Sluis. Maar schijn bedriegt. Raadslid Tess Meerding maakt vervolgens een opmerkelijke draai. Volgens haar kan de VVD zich neerleggen bij deze hekken, vanwege de extreme overlast die bewoners ervaren.

Buurt-boa

Meerdere partijen vragen om de hekken weg te laten en vaker te handhaven. Maar voor meer handhaving is geen geld, zegt de wethouder. Voor het openen en sluiten van de hekken wordt een budget vrijgemaakt van 38.000 euro. D66 vraagt zich af of dat geld niet besteed kan worden aan handhaving, dan zijn die hekken niet nodig. Anne Sasbrink (PvdD) heeft het liefst een buurt-boa, een toezichthouder speciaal voor dit gebied, maar ook daar is geen geld voor. En daarom is de Partij voor de Dieren voor het plaatsen van de hekken.
We sluiten niet iets, we openen iets.
Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks)
In het gebied staan meer hekken, bouwhekken om precies te zijn. Al jaren zijn de oevers instabiel, er op lopen, of er vanaf springen leverde ernstig gevaar op. Maar inmiddels zijn de oevers hersteld. Volgens Van Hooijdonk gaan de bouwhekken dit voorjaar nog weg.

Raadsdebat

En hoe nu verder? De gemeente en Rijkswaterstaat zijn het eens. Alleen de gemeenteraad kan nu nog roet in het eten gooien als het om het plaatsen van hekken gaat. Het debat was gister in een commissie. Later gaat de voltallige gemeenteraad ongetwijfeld nogmaals over dit onderwerp praten. Maar het lijkt er sterk op, dat een meerderheid van de raad het plan voor de hekken gaat steunen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.