Radio-dj Jans (95) denkt nog niet aan stoppen: 'Ik vind het leuk om anderen blij te maken'

LINSCHOTEN - Ze is 95 jaar maar dat weerhoudt Jans Baan uit Linschoten er niet van om nog elke week een radioprogramma voor de lokale omroep in Woerden te maken. Gewoon, vanachter de tablet aan haar eettafel, met aan de andere kant van de lijn een technicus die haar in al haar wensen voorziet. Corona en een verhuizing naar een verzorgingstehuis houden Jans niet tegen om door te gaan. "Ik wil nog lang niet stoppen."
Jans Baan zit al meer dan veertig jaar in het radiovak. Vier jaar was Jans toen ze voor het eerst een radio in het echt zag en ernaar luisterde. "Ik vond het prachtig. Er kwam een kinderprogramma op en dat was enig natuurlijk. En ik zat maar te denken: zit daar nu iemand in?"
Tekst gaat verder onder de video.
Jans aan het werk vanachter de keukentafel.
Jaren later begon ze op haar 53ste met een programma speciaal voor zieke mensen en bejaarden. Die mochten een plaatje aanvragen terwijl ze in het ziekenhuis lagen. "In de ochtend maakte ik een programma voor de kinderen, in de middag voor de volwassenen en daarna voor de bejaarden. Het was echt een soort regenboog eigenlijk, met al die verschillende verzoekjes. Toen heb ik mijn programma maar zo genoemd."

Avonturen door radio maken

Jans haalt veel plezier uit het maken van radio, ook omdat ze weet dat anderen zo blij zijn met de plaatjes die ze draait. Ze krijgt veel goede berichten, vertelt ze. Maar door het radio maken is ze ook wel eens in een benarde situatie gekomen. Zo draaide ze eens plaatjes voor een psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. Geregeld ging ze even op bezoek. "Om wat afleiding te bieden".
Aan het eind van een van haar bezoekjes wilde ze opstaan om te vertrekken toen een patiënt haar bij de schouders pakte en tegen de muur drukte. "Toen zei ze: 'U mag nooit meer weg'. En ik zei: 'Dat kan heus niet, ik moet echt weg'. Uiteindelijk liet ze mij los. Het was echt goed bedoeld eigenlijk. Ze vonden het zo leuk dat er iemand was die naar hun verhalen luisterde. Maar voor mij was het niet zo leuk."

Nog lang niet stoppen

"Luisteraars, een goede morgen. Hartelijk welkom bij Sweet Sixty's", klinkt het tijdens de opname op vrijdagmiddag. Vol enthousiasme begint ze ook vandaag aan de opnames van haar programma. Jans denk nog niet aan stoppen. "Nee, nog niet. Misschien komt dat nog want ik kan niet eeuwig doorgaan. Maar zolang er goede reacties blijven komen, stop ik niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.