RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Meer besmettingen in Utrecht, geef mensen keus voor vaccin en ook 's avonds prik halen


PROVINCIE UTRECHT - Mensen moeten zelf kunnen bepalen of ze het AstraZeneca-vaccin willen, ondanks het risico op een zeldzame bijwerking. Dat vindt directeur Jaap Donker van de GGD regio Utrecht. In 'corona vandaag' praten we je bij over al het coronanieuws uit de regio.

Moderna naar de ziekenhuizen
Het vaccineren van ziekenhuispersoneel verloopt traag, maar daar lijkt verandering in te komen. Want Moderna vaccins die over zijn, mogen gebruikt gaan worden voor het zorgpersoneel.

Vaccineren in het ziekenhuis


'Winkelheropening half mei volstrekt onacceptabel'
Het is "volstrekt onacceptabel" als winkels pas half mei weer open kunnen, vindt branchevereniging INretail in Zeist. Die reageert daarmee op uitspraken die premier Mark Rutte na de ministerraad deed. Rutte zei toen dat het nog onzeker is of de geplande versoepelingen op 28 april door kunnen gaan en dat het anders op 3 of 6 mei wordt of zelfs 13 mei.

Dat laatste ziet INretail niet zitten, zeker niet nu BelgiŽ op 26 april winkels laat heropenen. "Dat is met de voorjaarsvakantie op komst vragen om trammelant."

Volgens de winkelbranchevereniging moet Rutte daarom "koers houden en zich richten op wat 28 april wel mogelijk is". Volgens INretail hoort een normale openstelling voor non-foodwinkels daarbij omdat de sector kapot gaat door de maatregelen.

Cijfers
Het aantal coronapatiŽnten in Nederlandse ziekenhuizen is vandaag gestegen, voor het eerst na drie dagen waarop het aantal daalde. In totaal zijn nu 2490 patiŽnten met covid-19 opgenomen. Dat zijn er 13 meer dan op donderdag, meldt het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding.

Op de intensive cares nam het aantal covid-patiŽnten met 3 toe, tot 792. Op de verpleegafdelingen steeg het aantal coronapatiŽnten met 10 tot 1698. Er liggen momenteel 426 non-covid-patiŽnten op de intensive cares, wat de totale ic-bezetting op 1218 bedden brengt. Dat zijn 8 mensen meer dan een dag eerder.

Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers zegt opnieuw dat de bezetting op de ic en op de verpleegafdelingen "stabiliseert".

Er zijn vandaag 705 nieuwe coronabesmettingen gemeld in onze provincie. Dat aantal ligt een stuk hoger dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, dat op 506 besmettingen per dag ligt. Vier mensen belandden in het ziekenhuis en een persoon overleed door het virus. Gisteren werden 623 nieuwe besmettingen, vijf ziekenhuisopnames en twee overleden personen gemeld in Utrecht.AstraZeneca
Directeur Jaap Donker van de GGD regio Utrecht pleit in gesprek met RTV Utrecht voor keuzevrijheid wat betreft de verschillende vaccins. "Wij dringen aan op meer ruimte daarin, zodat mensen die willen, echt gevaccineerd kunnen worden."

GGD-baas pleit voor keuzevrijheid AstraZeneca-vaccin


Prikproef in Jaarbeurs: vaccineren tot middernacht
De GGD regio Utrecht (GGDrU) gaat vanaf komende woensdag tot laat in de avond vaccineren in de Jaarbeurs Utrecht. Het gaat om een tijdelijke proef om te onderzoeken hoe groot de bereidheid is onder inwoners om zich op latere tijdstippen te laten vaccineren tegen het coronavirus.


GGD: bel niet over prik met overgebleven vaccin
GGD GHOR Nederland roept mensen op niet met de huisarts, medisch specialist of de GGD te bellen met vragen over het vaccineren van kwetsbare mensen met overgebleven vaccins. Het heeft volgens de organisatie ook "geen enkele zin" om naar een locatie te komen in de hoop op een overgebleven dosis.

Uitzendbureau waarschuwt voor nepvacatures GGD
Uitzendbureau Unique waarschuwt voor nepvacatures bij GGD'en. Het gaat om vacatures die op vacaturesites zoals Indeed staan. Mensen die reageerden op die vacature kregen een verzoek terug om 5 euro te betalen en een ID-bewijs en een kopie van bankgegevens te sturen, nadat ze een online sollicitatie hadden gestuurd. De afzenders van dat bericht zeggen, onterecht, dat ze van uitzendbureau Unique te zijn.

Een woordvoerder meldt namens het uitzendbureau dat deze week twaalf meldingen over de oplichting binnen zijn gekomen. Het uitzendbureau vraagt sollicitanten dit soort verzoeken bij het bureau te melden en aangifte te doen bij de politie.

Oversterfte in provincie Utrecht
In onze regio zijn vorige week weer meer mensen overleden dan verwacht. Dat meldt het CBS. Van maandag 5 tot en met zondag 11 april telde het statistiekenbureau 208 sterfgevallen in onze regio. Dat waren er twee jaar geleden 174.

Ook landelijk is er sinds begin februari weer sprake van oversterfte: in Nederland stierven vorige week ongeveer 3150 mensen, dat zijn er zo'n honderd meer dan in die week kon worden verwacht. Onder de doden zijn relatief weinig mensen die langdurige zorg krijgen.


'Winkelbeperkingen lokken idioot gedrag uit'
INretail roept het kabinet opnieuw op om winkels zo snel mogelijk weer normaal open te gaan. Volgens de winkeliersorganisatie loopt het aantal ongewenste excessen: zo zetten consumenten winkelreserveringstijdstippen op Marktplaats te koop.

"Extreem is het voorbeeld van een winkelier die alle afspraken op dezelfde dag niet door zag gaan en zo geen omzet had. Achteraf bleken alle reserveringen afkomstig van hetzelfde IP-internetadres. Ondernemers worden zo kapot gemaakt", laat INretail weten.

Uit eerder onderzoek blijkt al dat gemiddeld 20 procent van de afspraken niet wordt nagekomen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -