RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Veel ziekenhuispersoneel nog niet gevaccineerd: 'Een mislukte estafette'


UTRECHT - Het vaccineren van het zorgpersoneel verloopt traag. Tegenslag op tegenslag zorgt ervoor dat veel personeelsleden nog niet gevaccineerd zijn. Zo mag het AstraZeneca vaccin alleen nog gebruikt worden voor 60-plussers en ligt het Janssen vaccin voorlopig op de plank.

Gerard Hugenholtz, hoofd van de Ziekenhuisapotheek van het Diakonessenhuis, vergelijkt het vaccinatieproces met een mislukte estafette-ervaring. "Tijdens het rennen kwam ik de hoek om en zag ik dat er niemand stond te wachten. Ik dacht dat ik er bijna was, maar eigenlijk moest ik dezelfde afstand nog een keer rennen."

Eenzelfde weemoedige anekdote heeft Rob kuiper, ziekenhuisapotheker bij het St. Antoniusziekenhuis. "Twee weken geleden op vrijdag begonnen we om 16.00 uur met het vaccineren van het zorgpersoneel met het AstraZeneca vaccin. Een kwartier later moesten we alweer stoppen, omdat de regels net waren veranderd."

Moderna vaccin biedt verlichting
Toch was er ook verlichtend nieuws. Vorige week werd duidelijk dat Moderna vaccins die overblijven, gebruikt mogen worden voor het zorgpersoneel. Zorgmanager van het St. Antoniusziekenhuis Wouter van Maarseveen legt uit: "Van de 5000 medewerkers die een vaccin nodig hebben, zullen er volgende week zo'n 2500 geprikt zijn."

Het Diakonessenhuis vaart een gelijksoortige koers. "Na het weekend hopen wij 40 procent van de zorgmedewerkers gevaccineerd te hebben", zegt Hugenholtz. "De mensen die aan het bed staan op de covid-afdeling hebben als eerst recht op een vaccin. Daarna het zorgpersoneel dat wellicht met die afdeling te maken heeft."

 Het Diakonessenhuis. Het Diakonessenhuis. | Foto: RTV Utrecht / Milo Hornstra

Discussie onderling
Het tekort aan vaccins voor het zorgpersoneel zorgt voor merkwaardige situaties, waarbij de ene collega op de afdeling wel en de andere niet gevaccineerd is. "En je kunt je voorstellen dat dat intern wel wat discussie oplevert", zo zegt Van Maarseveen.

"Het is heel logisch als het personeel vraagt: waarom ben ik niet gevaccineerd? Maar ja wij hebben niet meer, dus we moeten keuzes maken", zegt Van Maarseveen teleurgesteld. "Wij willen echt goede zorg leveren, maar daar hoort wel bescherming van onze medewerkers bij."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -