Tram ontspoord na botsing in Nieuwegein, tramverkeer hele weekend ontregeld

NIEUWEGEIN - In Nieuwegein is vanmorgen een tram ontspoord na een botsing met een auto. De automobilist is naar het ziekenhuis gebracht, nadat hij door brandweerlieden en medisch personeel uit de zwaar beschadigde auto was bevrijd. Het lijkt erop dat het tramverkeer naar IJsselstein het hele weekend stil zal liggen, aldus provinciewoordvoerder Ron van Dopperen.
Tram ontspoord na botsing in Nieuwegein, forse schade aan trambaan
De automobilist is op de Koekoekslaan bij het St. Antonius Ziekenhuis tegen de tram gereden. De trambestuurder en een aantal passagiers kwamen met de schrik vrij. Volgens een brandweerwoordvoerder is een van hen uit voorzorg ter plaatse door ambulancemedewerkers nagekeken. De trambestuurder wordt ondervraagd door de politie, die een onderzoek naar de toedracht heeft ingesteld.
Vervoerder U-OV verwacht dat lijn 61, het tramverkeer naar IJsselstein, de rest van de dag stil ligt, onder meer vanwege de schade aan de bovenleiding en de rails. Er worden vervangende bussen ingezet. "Voor de reiziger is dit natuurlijk vervelend nieuws", zegt povinciewoordvoerder Ron van Dopperen tegen RTV Utrecht. "Vandaag, en naar het zich laat aanzien ook de rest van het weekend, kunnen we waarschijnlijk niet rijden."
Door de aanrijding liep de tram uit de rails, met veel schade aan de trambaan als gevolg.
Door de aanrijding liep de tram uit de rails, met veel schade aan de trambaan als gevolg. © Koen Laureij
Een maand geleden ontspoorde in Utrecht een zelfde type tram op de Uithoflijn. Ook daar was een botsing op een overweg de oorzaak. Een bestelbus het rode licht genegeerd en drukte de tram aan de zijkant uit de rails. De tram kwam overdwars over de Laan van Maarschalkerweerd te staan. De tramlijn lag twee dagen plat en het herstelwerk duurde ongeveer anderhalve week.
Woordvoerder Van Dopperen zegt tegen RTV Utrecht dat het voorbarig is om al conclusies te trekken. Naar de ontsporing op de Uithoflijn loopt nog een technisch onderzoek, maar duidelijk is al wel dat bij beide aanrijdingen de omstandigheden verschillend waren. In Utrecht reden de bestelwagen en de tram naast elkaar, vanmorgen in Nieuwegein stonden de voertuigen haaks op elkaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.