Horeca en kroeggangers tevreden over caféproef: 'Het was bijna een emotioneel moment'

UTRECHT - Koninklijke Horeca Nederland is tevreden over de caféproef in vijf Utrechtse kroegen en kijkt hoopvol uit naar de resultaten van het experiment. Sommige cafégangers gloeien een dag later ook nog na van plezier over "eindelijk weer een paar uurtjes in de kroeg".
"Het was bijna een emotioneel moment", zegt Bas (47) die maar liefst twee keer kon aanschuiven in de Utrechtse horeca. Donderdag gezellig met zijn vrouw in Ubica en gisteren zat hij ook al weer vroeg aan het bier met een jeugdvriend in café `t Oude Pierement. Vooral de eerste binnenkomst op donderdag was volgens Bas 'een bijzondere ervaring'.
"Je realiseert je dan ineens: hé, ik zit weer in de kroeg. Je went er immers ook wel aan dat alles dicht zit en ineens ben je er weer. Het was een soort emotie. Het wende trouwens wel snel. Na een paar bier was alles ook weer vertrouwd."
Joris (46), die gisteren mee was naar `t Oude Pierement spreekt van 'een warm bad'. "Het voelt toch anders dan in een huiskamer bij vrienden. De ambiance, het geroezemoes, de hele ruimte vol gelijkgestemden. Het was weer als vanouds heel ontspannend."
Dolblije kroeggangers in Utrecht: "Drie cava op, dus we beginnen lekker in de sfeer te komen."

Geen vreemde zaken

Vijf horecazaken in de binnenstad van Utrecht waren vier dagen lang open om te onderzoeken of gasten en het personeel zich aan de coronamaatregelen konden houden. Helemaal foutloos ging dat niet. "Soms was iemand vergeten een mondkapje op te doen op weg naar het toilet, maar dat werd dan gecorrigeerd. Foutjes horen erbij", zegt voorzitter Pieter Honing van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland . "De onderzoekers waren onder de indruk. TNO heeft geen vreemde zaken gezien."
Soms kwamen mensen ook niet opdagen en hun plek ging dan naar klanten die nog iets langer wilden blijven zitten. Ook Bas en zijn vrouw Hanna profiteerden donderdag van een afzegging en bleven in plaats van twee uur ineens vier uur plakken in Ubica aan de Ganzenmarkt. "Dat was wel weer even aanpoten. Je stelt je toch in op een sessie van twee uur. En dan moet je ineens nog een paar uur erbij."
Bas (47) in Ubica: 'Het was bijna een emotionele ervaring'
Bas (47) in Ubica: 'Het was bijna een emotionele ervaring' © Ingezonden foto

Lach en traan

De vijf Utrechtse horecazaken moesten zaterdagavond de deuren weer sluiten. Dat gebeurde met een lach en een traan. Blij om weer open te zijn geweest en verdrietig omdat het weer voorbij is. Het was volgens Honing "ouderwets gezellig". Mensen spraken met elkaar, deden spelletjes, voelden zich vrij ondanks dat ze voortdurend werden bekeken. "Alles van wat wij vroeger zagen, zagen we weer terug." Ook handhaving hoefde na het sluiten van de kroegen niet in te grijpen.
Over vier weken presenteert TNO de onderzoeksresultaten. De horeca kan niet wachten. "De uitkomst van het Catshuisoverleg van vandaag vind ik spannender", aldus de voorzitter.
Caféganger Joris heeft na het geslaagde uitje van gisteren nog wel een wensenlijstje. Want dit was leuk, maar een 'concertje of een voetbalwedstrijd in een stadion zou ook wel weer eens fijn zijn', zegt hij. "Gewoon weer even lekker onder de mensen zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.