Kort nieuws: Kinderhartcentra samengevoegd

REGIO - Het Kinderhartcentrum van het UMC behoort sinds vandaag tot de grootste van het land. Het Radboud ziekenhuis in Nijmegen heeft alle ingrepen naar Utrecht verplaatst. Het aantal hartoperaties in het UMC komt daarmee op bijna vierhomderd per jaar. Het kinderhartcentrum voldoet daarmee aan de eisen van minister Klink.
* De politie onderzoekt een ramkraak in Bunschoten. De daders sloegen zondagnacht toe bij een kledingwinkel op de Oude Schans. Met een zwarte auto vluchtten de ramkrakers richting Nijkerk. Op de brug over de A28 verloor de politie de auto uit het oog. De inbrekers hadden met een balk de deur van de winkel geramd en kleding gestolen.
* Bij een aanrijding in Utrecht is een 10-jarige jongen gewond geraakt. Hij wilde achter een geparkeerde bestelbus de Adriaan van Bergenstraat oversteken, maar zag een auto over het hoofd. Met een hoofdwond is het kind naar het ziekenhuis vervoerd.
* Drie Utrechtse steden zijn genomineerd voor kunststad van het jaar 2010. Utrecht, Amersfoort en Wijk bij Duurstede zijn door de eerste ronde gekomen en strijden met zeven andere steden om de titel. De verkiezing moet Nederlandse gemeenten stimuleren beeldende kunst onder de aandacht te brengen. De jury kijkt niet naar wie de meeste beelden heeft, maar naar beleid en activiteiten van de gemeente.
* In Baarn is afgelopen nacht brand gesticht bij een fietsenwinkel aan de Zandvoortweg. Een 62-jarige man werd wakker van het alarm en zag dat de nooddeur in brand stond. Hij pakte zelf de brandblusser en doofde het vuur. De politie heeft de zaak in onderzoek.
* In Soest is gevochten in een horecazaak aan de Ferdinand Huycklaan. Twee jongens kregen ruzie, waarna een van hen een kopstoot uitdeelde en er over een weer klappen vielen. De jongen die een kopstoot gaf, een 19-jarige Soester, zit vast voor verhoor.
* In IJsselstein heeft de politie een doorgedraaide man met een mes overmeesterd. Hij stond met een ontbloot bovenlijf een flatdeur in te trappen op het Eurovisieplein. Agenten wisten de gewapende man met enig geweld in de boeien te slaan. Verhoor moet uitwijzen wat de 29-jarige IJsselsteiner bezielde.
* Wie bij de gemeentewerf in Lopik grofvuil wil storten, moet rekening houden met extra drukte. Vanaf vandaag kunnen namelijk ook inwoners van Schoonhoven in Lopik terecht met hun afval. De drukte duurt naar verwachting tot medio volgend jaar. Dan wordt in Jaarsveld een nieuw, veel groter, afvalbrengstation in gebruik genomen.
* In Amersfoort is een schennispleger aangehouden. Bewoners van de Soesterweg hadden gezien hoe de 62-jarige man zichzelf vermaakte in zijn tuin. Omdat het niet de eerste keer was, hadden ze de praktijken op film vastgelegd voor de politie.
* Twee gewonden bij een aanrijding in Amersfoort. De automobilisten troffen elkaar maandagavond op de kruising Sonnetweg / Zielhorsterweg. Het ging mis toen één van hen, een 24-jarige Amersfoorter, een andere auto probeerde in te halen. De mannen zijn met rug- en nekletsel opgenomen in het ziekenhuis.
* In Rhenen had een vandaal het voorzien op een speeltoestel in de gemeente. Maandagavond werd de politie gewaarschuwd dat er een rode gloed over het speeltuintje hing. De brandweer kon het brandende speeltoestel snel blussen, maar van de daders was geen spoor. De politie zoekt naar getuigen.
* De politie in Amersfoort krijgt de laatste tijd weer vaker klachten over babbelaars aan de deur. In de meeste gevallen gaat het om een man en een vrouw die zich uitgeven voor medewerkers van de gemeente danwel van de Belastingdienst. Op de Zandbergerlaan en de Hof der Gedachten hadden ze succes. De bewoner liet het stel binnen en mist sindsdien enkele waardevolle goederen.