Bijen tellen voor de wetenschap: 'Ze zijn het zoemende hart van ons levenssyteem'

PROVINCIE UTRECHT - Dit weekend is weer de Nationale Bijentelling. Mensen kunnen meedoen door een half uur lang de verschillende bijensoorten te tellen in hun tuin of balkon. Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.
"We maken ons vooral zorgen over de wilde bijen", vertelt imker en 'bijenkoningin' Sonne Copijn in haar prachtige tuin in Groenekan. "Er zijn 358 soorten en de helft daarvan staat op de dodenlijst."
Op zoek naar bijen in de tuin van imker Sonne Copijn

Bontjasjes

Het aantal (wilde) bijen neemt onder andere sterk af doordat er minder wilde bloemen in tuinen of op velden staan. En bijen houden nu juist van wilde bloemen zoals madelief, dovenetel of paardenbloem. Advies is om juist die soorten lekker te laten bloeien in eigen tuin.
Bijen tellen doe je met een speciaal formulier
Bijen tellen doe je met een speciaal formulier © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Bijen tellen doe je met een speciaal telformulier waar verschillende bijensoorten op staan. Maar hoe houd je al die bijen nu uit elkaar? "Door te kijken naar hun bontjasjes", weet Copijn. "Die hebben allemaal een andere tekening. Zo hebben hommels soms een witte of oranje kont."

Zoemend hart

De telling is belangrijk om de stand van het aantal bijen te bepalen. Het aantal bijen wordt dus steeds minder, terwijl ze volgens Copijn van levensbelang zijn voor mens en natuur. "Wilde bijen zijn het zoemende hart van het hele levenssysteem op aarde. Driekwart van ons voedsel moet bestoven worden. En dat doen met name de bijen. Ze bestuiven ook de wilde planten en de zaden. Daarvan wordt weer gegeten door vogels of muisjes. Bijen zijn dus belangrijk voor de biodiversiteit."
"Bijen kun je van elkaar onderscheiden door hun bontjasjes"
"Bijen kun je van elkaar onderscheiden door hun bontjasjes" © RTV / Peter Knieriem
Mensen kunnen nog tot vanavond 20.00 uur meedoen met de Nationale Bijentelling. Maandagochtend wordt bekendgemaakt hoeveel bijen en welke soorten er dit jaar geteld zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.