Huisartsen uit Utrecht moesten dit jaar soms 'leuren' met hun patiënten

© ANP
UTRECHT/WOERDEN - Voor een aantal mensen uit onze provincie die het afgelopen jaar naar het ziekenhuis moesten, was geen plek in een ziekenhuis in onze regio. Dat vertelt huisarts Wies Vermin uit Maarssen in de voorlopig laatste aflevering van de RTV Utrecht-podcast 'Een man uit Houten'.
Vermin: "Waar wij als huisartsen altijd grote zorgen over hebben, is op het moment dat we onze patiënten niet meer kwijt kunnen in de ziekenhuizen. Dus het moment dat daar de deuren dichtgaan en ze een opnamestop aankondigen. Dat doen ze gelukkig niet vaak, maar het is het afgelopen jaar wel een paar keer voorgevallen. Dat is heel oncomfortabel, want dan moet je gaan leuren met je patiënt."
Zo herinnert ze zich een patiënt met een longontsteking, die uiteindelijk in een ziekenhuis in Apeldoorn opgenomen kon worden. "Het was een patiënt op leeftijd, dus voor zijn vrouw zou het ook fijn zijn geweest als hij in een ziekenhuis in de stad terecht had gekund en het kostte ons ook heel veel tijd om een plek te vinden überhaupt. Dus dat is wel echt ingewikkeld soms."
Ruim een jaar geleden kwam corona in ons leven. Een jaar waarin een terrasje pakken op de Neude opeens heel bijzonder werd. In deze RTV Utrecht-podcast - Een man uit Houten - hoor je mensen die direct met corona te maken kregen. De crisis die bij ons begon bij een man uit Houten.
Een gezonde geest in een gezond lichaam. Het is een vaak aangehaald citaat. Maar voor wie met corona te maken krijgt kan het een enorme uitdaging zijn, om zowel fysiek als mentaal overeind te blijven. En dat geldt niet alleen voor mensen die positief testen op het virus; ook een bedrijf gezond houden is in deze tijd op z'n zachts gezegd een uitdaging.
Wie een meer dan uitdagend jaar achter de rug heeft, is de Woerdense Hanneke Hagen. Ze liep het virus op, vlak voor de eerste lockdown. Wekenlang lag ze in bed en kon ze niks, was iedere prikkel er een teveel.
Even een serie kijken of een boek lezen, het zat er allemaal niet in: "Mijn twee dochters mochten twee keer per dag een knuffel komen brengen", meer kon ze niet aan. "Er waren tijden dat ik alleen maar bezig was met ademhalen, aan andere dingen kon ik niet meer denken. Verder lag ik in bed, voor me uit te staren of te huilen."
Ook haar verhaal hoor je in deze aflevering van 'Een man uit Houten.'
Ook het verhaal van het ondernemende stel Willem en Melanie uit Utrecht hoor je in de podcast. Zij wilden altijd al een horeca-zaak. Jaren waren ze op zoek naar een leuk pand, tot in 2018 het huisje naast de sluis, net over de gele brug in Leidsche Rijn beschikbaar kwam. De twee twijfelden geen moment en begonnen begin vorig jaar met de grootschalige verbouwing.
Melanie en Willem, van Buiten bij de Sluis.
Melanie en Willem, van Buiten bij de Sluis. © RTV Utrecht / Annet Schut
Tien dagen waren ze al met al open. "We moeten echt even een hele lange adem hebben", zucht Melanie. Willem vult aan: "En het kost ons gewoon heel veel privé-geld. Er komt geen omzet binnen en we hadden wel verwacht dat we een keer geld gingen verdienen."
Een gloednieuw restaurant hebben en er - op tien dagen na - nooit iemand mogen ontvangen. Het is een zware dobber voor ze, vertelt Willem: "Dat is gewoon niet leuk en ook verdrietig. Wij willen heel graag los. We missen ook heel erg de reuring. We zijn nu aan het take-away koken en daar haal ik ook wel voldoening uit, maar ook daar is de rek er wel bijna uit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.