Kilometers omrijden voor brug in Vreeland die al 8 maanden dicht is: 'Dit is schrijnend en schandalig!'

VREELAND - Een brug in Vreeland die al acht maanden dicht is, zorgt voor grote irritatie in het dorp. Met name voor de bewoners van de Bergseweg is het vervelend. Zij moeten kilometers omrijden om bij hun huis te komen. "Ik ben 84 jaar, bij mij gaat het nog wel", vertelt bewoner Bertus Moleveld. "Maar de post, de vuilniswagen, de pakjesdiensten en de krant. Die moeten vijf kilometer omrijden om bij mij iets te bezorgen. Waar zijn we dan mee bezig?!"
De brug veroorzaakt irritantie in Vreeland: 'Schrijnend en schandalig'.
De brug veroorzaakt irritantie in Vreeland: 'Schrijnend en schandalig'. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Nog schrijnender is het voor de 81-jarige Ankie van de Vrugt. "Ik heb in januari een beroerte gehad. De ambulance stond vast voor de brug. Die moest tien minuten omrijden. Ze konden de weg niet vinden. Daarna had ik thuiszorg en elke nieuwe verzorger stond weer vast voor de brug."
Desiree Moleveld, die haar vader regelmatig bezoekt op de Bergseweg, is er ook helemaal klaar mee. "Kijk, als dit een paar weken duurt dan snap ik het nog. Maar dit duurt al acht maanden! Dat is niet prettig, met name voor mensen met een hoge leeftijd. Het is gewoon schrijnend en schandalig."
Een brug in Vreeland is al 8 maanden afgesloten

Te steil

Dat de brug al zo'n lange tijd dicht is, heeft te maken met een ruzie tussen de gemeente Stichtse Vecht en de ontwikkelaar van de brug. Vorig jaar werd de brug geplaatst zodat de sloepen uit de naastgelegen haven er onderdoor konden.
Projectontwikkelaar Krijn-Jan Driessen liet de brug bouwen. Daarvoor moesten er bouwtekeningen worden goedgekeurd door de gemeente. Er werd uiteindelijk een vergunning verleend. Maar een paar dagen na de opening van de brug sloot de gemeente de brug. Hij bleek te steil. Als je aan de ene kant van de brug staat, zie je niet wat er aan de andere kant gebeurt.

Slapen

Driessen ziet dat ook, maar vindt tegelijkertijd dat de gemeente daar eerder mee had moeten komen. "Er heeft iemand zitten slapen bij de gemeente. Er is een vergunning verleend voor die brug, de bouwtekeningen zijn goedgekeurd en er zijn tijdens de bouw wekelijks controles geweest door ambtenaren van de gemeente. En aan het eind van de rit voldoet de brug dan ineens niet aan de norm, blijkt ie iets te steil te zijn."
De gemeente stelt nu voor om een fiets- en wandelpad aan de andere kant van de haven aan te leggen, maar volgens de projectontwikkelaar, van wie de grond is, is dat stuk te smal. Hij stelt voor als tijdelijke oplossing om verkeersborden en stoplichten bij de brug neer te zetten. Maar daarmee gaat de gemeente weer niet akkoord. Het gevolg is dat de brug al die tijd dicht blijft. "De gemeente vindt dit een onwenselijke situatie."
De beruchte brug aan de Bergseweg in Vreeland is te steil
De beruchte brug aan de Bergseweg in Vreeland is te steil © RTV Utrecht / Peter Knieriem

Boete

CDA-raadslid Pim van Rossum stelde samen met Olaf Morel van Lokaal Liberaal vragen aan de wethouder. Hij zou graag zien dat de twee partijen een oplossing zoeken uit de impasse. "Ik zou zeggen: pak er een goed glas bij. Ga bij elkaar zitten. Volgens mij wil iedereen dat dit zo snel mogelijk opgelost wordt. Mensen moeten hier op korte termijn weer overheen kunnen. Dit heeft lang genoeg geduurd."
De vraag is of de ruzie tussen de ontwikkelaar van de brug en gemeente snel wordt bijgelegd. Er is inmiddels een formeel 'handhavingstraject' in gang gezet, zegt de gemeente. "We hebben de ontwikkelaar schriftelijk laten weten dat we van hem verwachten dat hij binnen drie maanden met een oplossingsrichting komt om vervolgens na toetsing door de gemeente en het aanvragen van een omgevingsvergunning de benodigde herstelwerkzaamheden uit te voeren". Komt de ontwikkelaar niet met een oplossing dan kan hij uiteindelijk een boete krijgen.

Klimmen

Voor de omwonenden is de oplossing simpel. Van de Vrugt: "Er moet gewoon een nieuwe brug komen. Eentje die past en die klopt bij de breedte van de weg."
Maar dat is een dure operatie, en wie gaat dat betalen? De gemeente of de bouwer van de brug? Daar zijn de twee partijen nog niet uit. Voorlopig blijft het dus nog wel even behelpen voor mensen die per se de brug over willen. Het kán wel overigens. Je moet er wel (illegaal) een paar hekjes voor over klimmen, maar dan ben je wel aan de overkant. Iets wat dan ook massaal gedaan wordt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.