OM eist tbs voor Utrechter die vrouw en kinderen 13 jaar lang gruwelijk mishandelde en vernederde

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
UTRECHT - Hij stak zijn echtgenote met een vleesmes in haar been, overgoot haar met heet water, dwong haar poep te eten en sleurde haar door het huis, terwijl hij haar tong vastklemde met een nijptang. Het is een greep uit de lange lijst gruwelijke mishandelingen waarvan het Openbaar Ministerie de 44-jarige Utrechter S.N. verdenkt.
De officier van justitie eiste vandaag vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen de verdachte, ondanks het feit dat hij weigerde mee te werken aan een onderzoek naar mogelijke psychiatrische stoornissen. Als de rechter geen ruimte ziet om hem tbs op te leggen, moet hij acht jaar celstraf krijgen, vindt de officier. Daar zou dan ook een contactverbod en een behandelplicht aan verbonden moeten worden.
De verdachte was vandaag zelf niet in de rechtszaal aanwezig. Volgens zijn advocaat Heijmerink wilde hij niet komen, omdat hij niets aan de verdenkingen heeft toe te voegen.

13 jaar vernederd en mishandeld

De Utrechter wordt er door het OM van verdacht dat hij zijn vrouw dertien jaar lang stelselmatig mishandelde en vernederde. Zij zou vanuit het niets zijn geschopt en geslagen, vaak met een stok of een deegroller. Hun vier kinderen moesten volgens het OM toekijken hoe hun moeder werd vernederd en mishandeld. Ook zouden zij zijn gedwongen om haar te schoppen en te slaan en werden zij zelf ook mishandeld.
Ik ben ontsnapt uit de gevangenis uit de hel. Het doet pijn om terug te kijken, maar ik ben vooral heel erg trots op mijzelf, omdat ik dit toch heb gedaan.
Mishandelde vrouw
Ondanks de aanhoudende mishandelingen en vernederingen, durfde zij haar man niet te verlaten. Pas toen hij vorig jaar zwavelzuur kocht en dreigde dat in haar gezicht te gooien, verliet zij hem en deed zij aangifte bij de politie. Volgens de vrouw was zij 'eindelijk ontsnapt uit de hel'.

Al eerder gevlucht

Er was nog niets aan de hand toen zij in 2007 trouwden, zei ze. Maar daarna zou haar man haar steeds vaker hebben getrapt en geslagen. Ook mocht ze geen contact meer hebben met haar familie. Drie jaar later vluchtte zij naar haar broer en deed ze aangifte van huiselijk geweld, maar na bemiddeling door een familielid werd de zaak bijgelegd en probeerden de twee echtelieden het opnieuw. Haar man beloofde zich te laten behandelen voor zijn agressie, maar het is volgens de rechtbank onduidelijk of hij dat ook heeft gedaan.
Nadat zij weer terug was bij haar man, bleef het geweld de eerste jaren daarna beperkt tot schelden en dreigen. Maar ze mocht opnieuw geen contact hebben met familie en vrienden en ze moest haar telefoon bij hem inleveren. Volgens het OM zat zij daardoor in een enorm isolement. Toen haar man ontdekte dat zij haar problemen besprak met iemand in het verzorgingshuis waar zij werkte, namen de mishandelingen in alle hevigheid toe.

Psychisch en lichamelijk trauma

Volgens het OM heeft de Utrechter in mei 2019 geprobeerd zijn vrouw van het leven te beroven door met een groot vleesmes in haar bovenbeen te stieken, vlakbij de slagader in haar lies. Volgens een van de zoons vertelde zijn vader dat hij bewust op die plek had gestoken. De verdachte goot volgens het OM meerdere keren heet water over de borsten van zijn vrouw en in haar schaamstreek. Daarbij liep zij ernstige brandwonden op.
Artsen hebben bij de vrouw over haar hele lichaam verspreid sporen van de mishandelingen vastgesteld. Zelfs op haar oren zouden littekens zitten van de vele klappen die zij kreeg. Volgens de officier van justitie ondersteunen de zichtbare gevolgen van de mishandelingen haar verklaring, maar zijn ook de psychische gevolgen blijvend.

TBS

De verdachte weigerde mee te werken aan elke vorm van persoonlijkheidsonderzoek. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum en de reclassering konden daarom geen psychiatrische stoornis bij hem vaststellen. Maar volgens het OM zien deskundigen in de verklaringen van de vrouw en haar kinderen voldoende aanwijzingen voor onder meer sadistische-, narcistische- en anti-sociale stoornissen. Volgens de reclassering zijn er in ieder geval speciale maatregelen nodig om te voorkomen dat de man wraak neemt op zijn kinderen.
De officier van justitie bestempelde het extreme huiselijke geweld als 'intiem terrorisme'. De officier vindt dat slachtoffers en de maatschappij tegen de man beschermd moeten worden en dat de rechtbank zelf de verantwoordelijkheid moet nemen om hem tbs met dwangverpleging op te leggen. De rechters hebben die bevoegdheid volgens het OM ook in gevallen waarbij een verdachte niet mee wil werken aan onderzoek.

Eerwraak

Het OM is in deze zaak ook nog bang voor eerwraak. De officier ziet niet alleen gevaar uit de hoek van de verdachte, maar ook van zijn familie. Zijn oom zou al contact hebben opgenomen met een oom van de vrouw. De verdachte heeft weliswaar ingestemd met echtscheiding, maar in hun cultuur is het gebruikelijk dat de kinderen dan naar de man en zijn familie gaan. Dat zou nog problemen kunnen geven, zegt de officier. Zij blijft de familie volgen en blijft hierover in contact met het landelijk expertisecentrum voor eerwraak.

Kindermishandeling

De vrouw deed bij de politie aanvankelijk geen aangifte van kindermishandeling, omdat zij bang was dat zij een slechte moeder gevonden zou worden en dat ze haar kinderen zou kwijtraken. Maar de kinderen vertelden er ook zelf over bij de politie. Zij werden geslagen met een riem en met lepels. Daarbij zou hij hen bewust alleen hebben geraakt op plaatsen die door hun kleding werden bedekt. Ook waren zij getuige van de mishandeling van hun moeder.
De vader hoopt na zijn straf het contact met zijn kinderen weer te kunnen herstellen, maar zij willen niets meer met hem te maken hebben. Namens elk van hen wordt een schadevergoeding van 5000 euro gevorderd. De vrouw eist zelf 50.000 euro schadevergoeding van de man.

Verdachte ontkent

De verdachte ontkende vandaag bij monde van zijn advocaat vrijwel alle beschuldigingen. Zijn vrouw zou de mishandelingen hebben verzonnen en met de kinderen hebben ingestudeerd wat zij bij de politie moesten vertellen. Maar volgens een deskundige in de rechtszaal waren de politieverhoren zorgvuldig opgebouwd en zijn de verklaringen van de kinderen veel te gedetailleerd om verzonnen te kunnen zijn.
De rechtbank staat dus voor de lastige keuze om de verdachte tbs met dwangverpleging op te leggen, of het te laten bij een langere gevangenisstraf. Uitspraak is over twee weken, op 3 mei.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.