Kunstwerk van mondkapjes en beademingsslangen voor ziekenhuispersoneel UMC Utrecht

Utrecht - Je zou er bijna aan willen ruiken: de reusachtige bloemen van beeldend kunstenaar Linda Nieuwstad. Ze zijn vanaf deze week te zien in het UMC Utrecht als cadeau voor het ziekenhuispersoneel in coronatijd. De bloemen voor dit kunstwerk zijn niet alleen gemaakt van staal en vrachtwagenzeil, maar ook van mondkapjes, verplegersjasjes en beademingsslangen. Voor het cultuurprogramma Route C volgt RTV Utrecht het maakproces in het atelier van Nieuwstad.
Route C: Linda Nieuwstad maakt reusachtige bloemen voor ziekenhuispersoneel

Metershoge tulpen

Een roos zo groot als een verhuisdoos en een tulp die meters boven iedereen uitsteekt: kunstenaar Linda Nieuwstad maakt ze. "Zo kun je de details van de bloemen goed zien. Je wordt bijna opgenomen in het werk." Ondanks het merkwaardige formaat ogen de bloemen waarheidsgetrouw. "Ik vind het leuk als ze niet helemaal perfect zijn met een verdord randje of een aangevreten blad."
Linda Nieuwstad, beeldend kunstenaar
Het moet dank uitspreken en een stuk herinnering aan deze tijd.
Nieuwstad kwam ooit op het idee voor dit soort levensgrote bloemen door de schilderijen van de 17e-eeuwse bloemstillevensschilder Jan van Huijsum. "Dat zijn zulke gedetailleerd geschilderde bloemen met dauwdruppels die je zo van het blad kunt afpakken", beschrijft Nieuwstad. "Ik dacht: ik zou het liefst in zo'n schilderij willen rondlopen."
Het enorme bloemstuk in de atelier van kunstenaar Linda Nieuwstad
Het enorme bloemstuk in de atelier van kunstenaar Linda Nieuwstad © RTV Utrecht
Vanaf deze week is haar nieuwste werk te zien in het UMC Utrecht, in de gang naast de apotheek. Het is een cadeau van het ziekenhuisbestuur voor het zorgpersoneel dat al meer dan een jaar in de frontlinie staat als het gaat over de coronacrisis. "Het moet dank uitspreken, maar misschien ook wel een stuk herinnering aan deze tijd."
Het bloemstuk bevat dan ook allerlei materiaal uit het ziekenhuis. Nieuwstad: "Er zitten vergeet-me-nietjes in die zijn gemaakt van mondkapjes. Er zit een witte roos in, waar verplegersjasjes met het logo van het UMC Utrecht in zijn verwerkt. Er zitten beademingsslangen in de stelen van de kievitsbloemen en de groene OK-kleding heb ik voor een aantal bladeren gebruikt."

Schaar in verplegersjasje

"Het is best gek om een verplegersjasje op tafel te hebben liggen en daar dan gewoon heel bruut de schaar in te zetten", vervolgt Nieuwstad. "Nu was het weliswaar afgekeurde kleding, maar toch: je maakt kleding kapot. Maar als je er dan een mooie roos van mag maken, is het wel erg leuk om mee te werken."
De tulpenbladeren maakt Linda Nieuwstad van vrachtwagenzeil
De tulpenbladeren maakt Linda Nieuwstad van vrachtwagenzeil © RTV Utrecht
Het maken van de kunstbloemen gaat overigens soms met lompe kracht. Nieuwstad staat regelmatig te sjorren aan grote stukken staal om de buizen in de vorm van bloemstelen of -bladeren te buigen. Daarna volgt het laswerk, het slijpen en vijlen om een frame te maken. "De uitdaging zit 'm in de constructie", vertelt Nieuwstad, "de bloemen moeten wel blijven staan."
Nieuwstad hoopt dat haar kunstwerk in het UMC Utrecht het zorgpersoneel vrolijkheid brengt. "Ik kan me heel moeilijk voorstellen hoe ongelooflijk zwaar de coronatijd is voor het zorgpersoneel: eerst de eerste golf en toen nog een tweede en een derde. Ik hoop dat deze bloemen ze opvrolijken en een stukje kleur geven."
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.