Horecaroute Maarssen eindigt in boeteregen: 'Ik kan wel janken'

MAARSSEN - Het moest een steuntje in de rug van de horeca zijn, maar de georganiseerde horecaroute in Maarssen dit weekend eindigde in een nachtmerrie. Vier van de vijf deelnemende horecazaken zagen boa's een boete van 4000 euro uitschrijven vanwege drukte. "Ik kan wel janken", vertelt Alex Rosendahl, die met zijn restaurants ALEX en The Riverside aan de route meedeed.
Dit weekend meldden zich in totaal zo'n 150 wandelaars voor de WijnSpijs-route in Maarssen aan, waarbij ze bij vijf verschillende horecazaken van een hapje en een drankje konden genieten. ALEX, Le Brasseur, de Eendracht, The Riverside en CoVino deden mee. De eerste vier kregen een boete; CoVino deed rond 16.00 uur op tijd de deuren dicht toen ze daar lucht kregen van de boetes die bij de andere gelegenheden werden uitgedeeld.
Horecaondernemers Maarssen krijgen coronaboete tijdens weekendwandeling

'Terrassen opengesteld en ter plekke eten en drinken'

"Laat ik beginnen te zeggen dat ik het heel jammer vind dat we juist tegen ondernemers, die hard hun best doen om er binnen de begrenzingen wat van te maken, handhavend moeten optreden", stelt burgemeester Ap Reinders van de gemeente Stichtse Vecht. "Maar we hebben op een vijftal locaties in onze gemeente gezien dat de coronamaatregelen niet in acht werden genomen. Dan moet u echt denken aan het openstellen van terrassen en het consumeren van eten en drinken terwijl dat niet ter plaatse is toegestaan."
Bij The Riverside van Alex Rosendahl stonden de bezoekers volgens de boa's te lang op het terras. Die had Rosendahl eerder weg moeten sturen, kreeg hij te horen. "Het is heel lastig om voor iedere wandelaar bij te houden hoe lang die er is geweest", stelt hij. "Het zijn er ook maar maximaal vijftien op één moment geweest."

Boetes nog niet definitief

Wat er volgde was geen gesprek of een waarschuwing, maar een prent van 4000 euro. En dat zit Alex, ook voorzitter van de afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Stichtse Vecht, nog het meest dwars. "Ik voelde me heel machteloos", vertelt hij. "Mensen in de zorg hebben het zwaar genoeg, daar hoeven we het niet eens over te hebben. Maar laten we in ieder geval wel kijken waar er ruimte is voor discussie in plaats van op deze wijze te handhaven."
Volgens de gemeente verliep de handhaving juist op een eerlijke manier. "Handhavingsacties worden vanzelfsprekend nooit aangekondigd. Dat geldt ook als je met je auto op pad gaat, dan kun je zomaar eens een snelheidscontrole krijgen", stelt de burgemeester, die overigens benadrukt dat de boetes nog niet definitief zijn. "Een aanzegging van een boete betekent niet dat er ook een boete volgt, vandaar ook dat we daar de komende dagen naar gaan kijken."

Crowdfundactie

En als er wel een boete volgt, zijn er in ieder geval al een aantal inwoners die met een crowdfundactie voor de ondernemers in de bres willen springen. De teller staat op het moment van schrijven op 2930 euro.
"De horecaondernemers stuurden de mensen inderdaad niet weg", stelt de initiatiefnemer van de actie Sheila Landzaat, die zelf ook aan de wandeling deelnam. "Maar je bent gewoon sprakeloos dat het gebeurt. We hebben het niet over een evenement, je hebt het over honderd man die in een tijdbestek van acht uur een afstand van zeven kilometer lopen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.