Borstkankercontrole vertraagd door een gebrek aan personeel

UTRECHT - Het lukt Bevolkingsonderzoek Nederland niet om vrouwen tussen de 50 en 75 elke twee jaar te screenen op borstkanker. De afspraken worden nu dusdanig ver uitgesteld dat staatssecretaris Blokhuis in gesprek is gegaan met het Bevolkingsonderzoekkantoor in Utrecht.
Staatssecretaris Blokhuis op bezoek
Staatssecretaris Blokhuis op bezoek © Elma van der Vlis
"Elke twee jaar willen we dat vrouwen langskomen", zegt opleider van screeningslaboratoren Anke van Zandvoort. "Nu is die periode langer en dat kan gevaarlijk zijn, omdat je borstkanker vaak niet voelt." De cijfers laten zien dat het onderzoeken van vrouwen op borstkanker dan ook verre van overbodig is. Zo verklaart Anke: "Wij redden tussen de 1000 en 1075 levens per jaar."
Te weinig laboranten voor borstkankeronderzoek

Vergrijzing is de boosdoener

Meer vrouwen vallen in de leeftijdscategorie tussen 50 en 75 jaar waardoor de afspraken bij het Bevolkingsonderzoekkantoor in Utrecht toenemen. "We hebben de vergrijzing", zegt Anke. "En op een gegeven moment merkte ik ook echt dat er meer dames gescreend moeten worden."
Daarnaast zorgt de vergrijzing voor minder screeningslaboranten. Robine van Velzen, die zelf laborant is, zegt: "Er gaan veel mensen met pensioen in onze organisatie. Waardoor minder handen beschikbaar zijn voor het maken van de foto's."
Corinda Roos gaat deze uitstroom tegen. Zij volgt namelijk de opleiding tot screeningslaborant: "Het maatschappelijke stukje maakt het werk voor mij aangenaam. Ik vind het echt een uitdaging om mensen toch bijna met een lach naar buiten te laten gaan."
Screeningslaboranten
Screeningslaboranten © RTV Utrecht / Milo Hornstra

Aantrekkelijke opleiding

Door de jaren heen zijn er pogingen gedaan om de opleiding van screeningslaborant aantrekkelijker te maken. Zo is de opleiding korter gemaakt, zijn functies meer gespecialiseerd en is er een baangarantie geboden.
Daarbij wordt de boodschap uitgedragen dat iedereen geschikt is om de bij het Bevolkingsonderzoekkantoor te komen werken. "Wij zoeken vrouwen én mannen", zegt opleider Anke. "Zo hebben wij sinds zeven jaar ook mannen in de screening." Laborant Robine voegt aan de oproep toe: "Alle leeftijden, maakt niet uit wie, willen we graag bij ons laten komen werken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.