RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM eist 6 jaar cel voor herhaaldelijk verkrachten van psychisch kwetsbare vrouw uit Oudewater

OUDEWATER - Het Openbaar Ministerie eist zes jaar gevangenisstraf voor een 64-jarige man uit Rhenen, die wordt verdacht van jarenlang misbruik en verkrachting van een psychisch kwetsbare vrouw uit Oudewater. Ook zou hij haar een schadevergoeding van ruim 38.000 euro moeten betalen.

Volgens het OM is bewezen dat Henk van M. tussen 2016 en 2020 herhaaldelijk tegen haar wil seks had met de vrouw, die kampt met ernstige psychiatrische problemen. Ook zou hij haar en haar familie jarenlang stelselmatig hebben belaagd, nadat zij herhaaldelijk had aangegeven dat zij geen contact meer wilde en er zelfs een stopgesprek was geweest.


De verdachte zou social media-accounts op naam van de 34-jarige vrouw hebben beheerd en kwetsende mails naar haar familie hebben gestuurd. Toen zij in een psychiatrische kliniek werd opgenomen, zou hij zich hebben voorgedaan als haar broer om haar te kunnen bezoek. Het OM wil dat de rechtbank de verdachte ook een locatie- en contactverbod voor vijf jaar oplegt.

Vermist
De zaak kwam aan het licht toen de vrouw uit Oudewater een jaar geleden vier dagen lang vermist was. Henk van M. liet haar na die vier dagen in verwarde toestand achter bij een tankstation in Woerden. Bij de politie vertelde zij dat zij met hem in hotels in Lunteren, Arnhem en Leeuwarden had geslapen en tegen haar wil seks met hem had gehad. Tijdens de zitting kwamen nog veel meer gelegenheden naar voren waarbij zij door Van M. over een lange periode zou zijn verkracht: in het bos, op de camping en in zijn auto.


De vrouw kwam begin 2016 met Van M. in contact. Hij zou haar hebben meegenomen toen zij in verwarde toestand rondliep in de buurt van het vakantiehuisje van haar moeder in Overberg. Uit die ontmoeting groeide een relatie. Aanvankelijk had de familie het idee dat hij een soort vaderfiguur voor S. was. "Maar Henk bleek geen vader en geen engel, maar de duivel in eigen persoon", zei de broer van de verdachte in de rechtbank.

Expliciete details
De rechtbankvoorzitter waarschuwde de aanwezigen aan het begin van de zitting voor de expliciete seksuele details uit de verklaringen van de vrouw. Maar ook de verdachte nam wat dat betreft geen blad voor de mond. Hij beschreef uitvoerig de seks die zij hadden in de hotels. Toen de voorzitter hem voorhield dat de vrouw na orale seks moest braken, zei hij trots groot geschapen te zijn.

Volgens hem was er sprake van gemeenschap tussen gelijkwaardige volwassenen en gebeurde het vooral op initiatief van de vrouw, die uit zijn beschrijving als onverzadigbaar naar voren kwam. Hij ontkende haar ooit te hebben bedreigd of geslagen. Het contact ging volgens hem steeds van haar uit. Ook zou zij juist hem hebben gestalkt via social media als Facebook, Lexa en Instagram.

Psychisch wrak
De officier van justitie vindt de verklaringen van de verdachte van M. volkomen ongeloofwaardig. Meerdere getuigen zeggen dat de vrouw enorm bang en verward was, nadat zij ongewild seks met Van M. had gehad. Een vrouw die haar na zo'n gebeurtenis opving, zegt dat zij onder de blauwe plekken en striemen zat en een emotioneel en psychisch wrak was. Volgens de officier heeft Van M. ook zichzelf belast toen hij uitleg gaf over wat er in de hotelkamers gebeurde.


De man uit Rhenen wordt er ook van verdacht dat hij S. in 2018 voor 35.000 euro heeft opgelicht. Hij wilde haar spaargeld gebruiken voor autohandel en beleggingen en zij zou dat met flinke rente terugkrijgen. Van de winst zouden zij leuke dingen gaan doen. Volgens het OM opende hij met haar een rekening waarop zij het geld kon storten, maar heeft hij niets terugbetaald. Omdat de verdediging de vrouw opnieuw als getuige wil laten horen, werd de behandeling van deze verdenking uitgesteld.

Henk van M. stond vandaag tenslotte ook nog terecht voor verduistering van graafmachines en schaarliften, die hij huurde in Polen. Volgens Van M. verhuurde hij die machines door aan Polen die in Nederland werken. Maar volgens het OM heeft zich iemand gemeld die de machines van Van M. zegt te hebben gekocht. Toen de rechtbank om meer uitleg vroeg, beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

Ontkenning
De verdachte zelf ontkent alle beschuldigingen van verkrachting en stalking en draaide de rollen tijdens de rechtszaak voortdurend om. Volgens hem heeft hij de beste bedoelingen met de vrouw gehad, maar liegt zij voortdurend en deed zij dat ook tijdens verhoren bij de politie. Van M. zegt dat zij niets te klagen had bij hem en dat hij haar niets kwalijk neemt.


Volgens advocaat Van der Graaf zijn de verklaringen van S. onbetrouwbaar, ook omdat zij psychisch instabiel is. Zo zou zij hebben gezegd dat ze contact onderhoudt met crimineel Ridouan T. De advocaat vroeg de rechtbank om de verklaringen terzijde te schuiven en zijn cliŽnt vrij te spreken.

Wanneer de oplichtingszaak tegen Henk van M. wordt behandeld is nog niet bekend. In de overige zaken doet de rechtbank op dinsdag 4 mei uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -