Schadevergoeding voor Farmers Defence Force na tv-uitzending over branden Bilthoven

Brand bij de voormalige gemeentekas in Bilthoven.
Brand bij de voormalige gemeentekas in Bilthoven. © Menno Bausch
BILTHOVEN - De Nederlandse staat moet Farmers Defence Force (FDF) een schadevergoeding betalen van 3000 euro. De boerenorganisatie had een kort geding aangespannen tegen de overheid en omroep AVROTROS na een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht. Daarin werd de organisatie in verband gebracht met brandstichting, onder meer vlakbij het RIVM in Bilthoven.
De rechtbank oordeelt dat er onrechtmatig is gehandeld jegens FDF en dat er een schadevergoeding moet komen. De boerenorganisatie had een vergoeding van 50.000 euro geëist. Tijdens de behandeling van het kort geding liet de rechter al doorschemeren dit bedrag aan de hoge kant te vinden.
In juli vorig jaar was er een demonstratie bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven, waar FDF protesteerde tegen het stikstofbeleid van de regering. De avond daarvoor werd op drie plaatsen in Bilthoven en omgeving brand gesticht: bij het gemeentehuis, vlak naast het terrein van het RIVM en bij een tekstkar waar 'Houd 1,5 meter afstand' op stond.
Opsporing Verzocht, een programma waarin politie en justitie samen met kijkers misdrijven proberen op te lossen, besteedde op 13 oktober aandacht aan de branden. In de uitzending werd onder meer gezegd dat de vermoedelijke brandstichter "mogelijk banden had met een militante kern van een van die actiegroepen die later die dag bij de demonstratie waren". Ook Viruswaarheid en Nederland in Opstand hadden zich bij de demonstratie van de boerenorganisatie aangesloten.
Het tv-programma rectificeerde kort na de uitzending. "Er is geen bewijs voor een verband tussen de branden en deze protestgroepen en ook geen enkele concrete aanwijzing voor een link tussen degenen op de beelden en die groepen", aldus het programma op de site. "Die link had niet gelegd moeten worden. Ook had niet gesuggereerd mogen worden dat Farmers Defence Force een militante kern heeft."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.