RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Avondklok verdwijnt, maar corona-cijfers lopen op: 'Kabinet speelt Russisch roulette'


PROVINCIE UTRECHT - Op de dag dat het kabinet naar alle waarschijnlijkheid stap 1 van het zogenoemde openingsplan aankondigt, komen opnieuw zorgelijke besmettingscijfers van het RIVM. Verder hopen ziekenhuizen dat personeel afziet van de meivakantie en wordt meer onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten van een coronabesmetting. Hier een overzicht van het belangrijkste coronanieuws in onze dagelijkse rubriek corona vandaag.

Zorgwekkende cijfers
Het afgelopen etmaal zijn 327 nieuwe patiŽnten met covid-19 opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen. De laatste keer dat het er zo veel op ťťn dag waren, was op 29 december. "Dit is een uitschieter", zegt een woordvoerder van het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding. "Laten we hopen dat het bij een uitschieter blijft." In totaal liggen nu 2653 mensen met covid-19 in de ziekenhuizen.

Ook het aantal nieuwe besmettingen is afgelopen week toegenomen. 53.981 mensen testten positief, zo blijkt uit een weekoverzicht van het RIVM. Dat is 5,3 procent meer dan een week eerder.

In onze provincie zijn het afgelopen etmaal 525 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is de vierde dag op rij dat dat aantal daalt in Utrecht. Maandag waren het nog 547 nieuwe besmettingen, zondag 585 en zaterdag 620.Toch versoepelen
Het klinkt misschien vreemd, maar ondanks deze slechte cijfers ziet het kabinet toch ruimte om versoepelingen door te voeren. Het kabinet gaat waarschijnlijk vanavond bekendmaken dat de avondklok vanaf 28 april wordt geschrapt. Ook mogen de terrassen vanaf die dag weer open tussen 12.00 en 18.00 uur.

Honderd procent zeker zijn die versoepelingen nog niet, maar bronnen binnen politiek Den Haag weten zeker dat premier Rutte en minister De Jonge dit vanavond gaan aankondigen in de persconferentie.

We hebben het terras een paar weken geleden al buiten gezet om schoon te maken."
Horecaondernemers zijn klaar voor de versoepelingen

Er komen nog meer versoepelingen aan: vanaf maandag mogen scholieren en studenten onder voorwaarden terug naar school. Winkels mogen tot 20.00 uur open blijven en klanten ontvangen zonder afspraak. Uitvaarten mogen bijgewoond worden door honderd mensen, en theorielessen bij rijscholen kunnen weer worden gegeven. Het maximale aantal gasten dat mensen thuis wordt geadviseerd te ontvangen gaat van ťťn naar twee.

Ton Kelders kan niet wachten tot zijn kledingwinkel in Maarssen weer klanten mag ontvangen zonder afspraak.


Neude is er klaar voor
Op de Neude in Utrecht is de horeca er klaar voor. Bij cafť De Beurs werden vanmiddag terrassen buiten gezet, bij Le Journal stonden ze al klaar. "We hebben het terras een paar weken geleden al buiten gezet om schoon te maken", vertelt bedrijfsleider Niels Schaap. Hij zegt dat andere collega's op het plein de terrassen ook buiten hebben laten staan.

Schaap moet nog wel het personeelsbestand van Le Journal aanvullen. "Maar dat hebben we normaal ook: in de zomer is het bij ons drukker dan in de winter. Vaak is er dan personeel van andere zaken waar het juist andersom is die dan bij ons komen. Ik maak me niet druk."

 Niels Schaap van Le Journal is klaar voor de versoepelingen. Niels Schaap van Le Journal is klaar voor de versoepelingen. | Foto: RTV Utrecht / Joost van den Berg

Kritiek
Niet iedereen is blij met de versoepelingen. Vooral vanuit de zorg klinkt kritiek. Vakbonden FNV Zorg & Welzijn en NU'91 halen hard uit naar het kabinet, dat volgens hen 'Russisch roulette' speelt met de ziekenhuiszorg.

Ik vraag me af hoe blij mensen straks zijn als ze voor een gesloten ziekenhuisdeur staan."
FNV Zorg & Welzijn over de versoepelingen

"Het is volle bak in de ziekenhuizen", zegt Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn. "Er is een hoog ziekteverzuim en operatiekamers zijn gesloten omdat medewerkers meehelpen op de IC. Het beleid is nog steeds: alle hens aan dek. Ik vraag me af hoe blij mensen straks zijn als ze voor een gesloten ziekenhuisdeur staan."

Niet op meivakantie
Dat de situatie in de ziekenhuizen nijpend is, blijkt wel uit het feit dat meerdere ziekenhuizen hun personeel vragen af te zien van de meivakantie. "Teamleiders vragen hun mensen of zij het nog even kunnen volhouden, of dat vakantie echt noodzakelijk is", zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeSteden-Ziekenhuis in Tilburg tegen de Volkskrant.

Peter de Jager, hoofd van de ic in het Jeroen Bosch-ziekenhuizen in Den Bosch vindt dat politiek en de ziekenhuizen maanden geleden al landelijke plannen hadden moeten maken om de meivakantie goed door te komen.

Rem op Fieldlab
Naast de versoepelingen is er ook een aanscherping: er komt er een extra rem op Fieldlab-experimenten: die worden geschrapt als er meer dan 900 coronapatiŽnten op de intensive care in de ziekenhuizen liggen. Afgelopen week ontstond ophef over het 538 Oranjefeest in Breda waar 10.000 mensen naartoe zouden gaan. Dat Fieldlab-experiment gaat niet door.

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel snapt dat wel. Hij stond gisteravond in podium Hoge Woerd in Leidsche Rijn voor tachtig man publiek. Dat was geen Fieldlab-experiment, maar maakte wel onderdeel uit van een proef om te kijken in hoeverre theaters binnenkort weer open kunnen.

"Het was meer een logistiek experiment dan een wetenschappelijke", zegt Jekel in gesprek met Radio M Utrecht. Alle bezoekers plus Jekel zelf moesten zich vooraf en achteraf laten testen. Al met al vond hij het een fantastische ervaring. "Het was verschrikkelijk leuk weer eens in een theater te zijn."

Diederik Jekel: 'Verschrikkelijk leuk weer eens in een theater te zijn.'


's Avonds vaccineren
De mogelijkheid om tot bijna middernacht te worden gevaccineerd in de Utrechtse Jaarbeurs wordt met beide handen aangegrepen. Alle tijdslots voor de pilot om op latere tijdstippen te worden gevaccineerd tegen het coronavirus zijn voor de hele week al volgeboekt.

De GGDrU prikt nu van 08.00 tot 20.00 uur. Om te onderzoeken hoe groot de bereidheid is om later op de avond de inenting te krijgen wordt dat vanaf woensdag verlengd tot 23.45 uur. Met de gegevens uit de proef wordt bekeken of deze ruime openstelling tijdens de massavaccinatie ook wordt ingezet.

Nivel onderzoekt langetermijneffecten
Nu steeds meer mensen corona hebben gehad, vragen ook steeds meer mensen zich af welke langetermijneffecten het virus kan hebben op hun lichaam. Gezondheidsinstituut Nivel, dat in Utrecht zit, gaat daar onderzoek naar doen.

Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de klachten die mensen ervaren, maar ook naar de effecten van een coronabesmetting op de kwaliteit van leven. Ook brengt het Nivel de sociale en andere gevolgen in kaart, zoals het vermogen van patiŽnten om te werken.

Voor de meeste mensen verloopt het ziekteproces mild na een besmetting met het virus, maar sommigen blijven langere tijd last houden van klachten. Over die laatste groep mensen is nog maar weinig bekend.

Koningsdagfeest gaat digitaal
Ondanks de reeks versoepelingen van het kabinet, kan er nog altijd veel nŪet doorgaan. Zoals de Koningsdagfeesten. Om toch een beetje een oranje gevoel te creŽren - viert de Utrechtse studenten-discotheek Woolloomooloo online feest. De opnames zijn al in volle gang.

Koningsdagfeest Janskerkhof gaat online toch door: 'Nu kan heel Nederland kijken'


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -