Vermeend bendeleider Anouar T. uit Maarssen komt vrij, zaak jaar uitgesteld

Een gebruikte voorhamer.
Een gebruikte voorhamer. © JS Multimedia
UTRECHT/SOEST - Anouar T., verdacht van het leiden van een criminele organisatie, komt op vrije voeten. Omdat het hoogstwaarschijnlijk nog een jaar duurt voordat zijn zaak inhoudelijk behandeld kan worden, besliste de rechtbank in Amsterdam dat T., een verre neef van vermeend kopstuk Ridouan T. uit Vianen, voor nu de cel mag verlaten.
De rechtbank ziet nog altijd de ernstige verdenkingen tegen de 27-jarige T. uit Maarssen. Zijn organisatie was volgens het Openbaar Ministerie onder meer gericht op het voorbereiden van moorden en wordt verantwoordelijk gehouden voor de zeer ernstige mishandeling van een 27-jarige man voor de Ierse pub O'Leary's in de Utrechtse Adelaarstraat. Het slachtoffer werd met hamers en een honkbalknuppel toegetakeld en overleefde de klappen ternauwernood.
Aanvankelijk zou de rechtszaak tegen T. en acht medeverdachten volgende maand inhoudelijk behandeld worden. Maar volgens het OM heeft de zaak zoveel overeenkomsten met een andere zaak waarin T. ook verdachte is, dat justitie daarop wil wachten. Deze zaak gaat over de moord op advocaat Derk Wiersum in september 2019 en is momenteel nog in de voorbereidende fase. T. wordt verdacht van het leveren van de auto's die werden gebruikt bij de voorbereiding en uitvoering van die moord.
Wiersum was de raadsman van de Utrechtse kroongetuige Nabil B. in het proces 'Marengo', dat draait om diverse moorden in onder meer IJsselstein en Overvecht. Aangenomen wordt dat de liquidatie van de advocaat een opdracht van Marengo-hoofdverdachte Ridouan T. is geweest, maar die is hiervoor vooralsnog niet aangeklaagd.
De twee mannen die verdacht worden van het uitvoeren van de moord op Wiersum, moeten vrijdag voor de rechter verschijnen. Het gaat dan wederom om een inleidende zitting. De inhoudelijke behandeling van deze zaak, waarin T. dus ook terechtstaat, volgt waarschijnlijk in de zomer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.