RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwegein zoekt voor 50-jarig bestaan erfgoedparels die monument kunnen worden


NIEUWEGEIN/NIEUWEGEIN - Nieuwegein krijgt er monumenten bij. In het kader van het 50-jarig bestaan van de stad wil de gemeente de monumentenlijst aanvullen en roept daarbij de hulp in van Nieuwegeiners.

Inwoners van Nieuwegein kunnen komende weken hun stem uitbrengen op bouwwerken in hun stad. Uiteindelijk zullen er zeven kanshebbers uit de verkiezing komen. Het college van burgemeester en wethouders bepaalt of en welke bouwwerken in de gemeente een monumentenstatus zullen krijgen.

 De Weverbrug aan de Zuidstedeweg staat op de lijst De Weverbrug aan de Zuidstedeweg staat op de lijst | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

 In de categorie 'Hoogbouw' staat het Wenckebachplantsoen ook op de lijst In de categorie 'Hoogbouw' staat het Wenckebachplantsoen ook op de lijst | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

 De woningen aan het water in de wijk Doorslag worden mogelijk een monument De woningen aan het water in de wijk Doorslag worden mogelijk een monument | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

In de jonge stad zijn al 41 gemeentelijke monumenten en 101 rijksmonumenten. Toch wil de gemeente nu van de inwoners weten wat er van de bouw na 1965 óók een monument moet worden.

Parels
Voordat iets een monument kan worden moet het voldoen aan eisen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het moet bijvoorbeeld cultuurhistorische waarde hebben of zeldzaam zijn. Wethouder John van Engelen: "Bijvoorbeeld de Houtskeletbouw, een grote wijk met alleen maar houten woningen. En ook het woongebied 'de zwaluw' is speciale bouw. Dat zijn parels in Nieuwegein, dat zou je als inwoner misschien wel graag willen behouden."

De wethouder hoopt dat inwoners met andere ogen naar hun omgeving gaan kijken: "We vragen eigenlijk; kijk nou eens om je heen, wat voor moois staat er in je wijk? En wat wil je als inwoner behouden?" Uiteindelijk is het aan het college om een keuze te maken: "We gaan een afweging maken en er een paar moderne erfgoedparels uithalen. Die gaan we koesteren."

Een woonhuis als monument
Ook staan er woonhuizen op de lijst. Maar bewoners hoeven zich volgens de wethouder geen zorgen te maken. Van Engelen: "Mensen zijn altijd een beetje schrikkerig als hun huis een monument gaat worden. Mensen denken dan dat je niks meer mag veranderen aan het huis. Maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Natuurlijk zijn er regels en afspraken, maar er zijn ook weer speciale subsidies voor onderhoud bijvoorbeeld. Toch, het betekent wel iets, je komt in een keurslijf terecht van regels, aanvragen en goedkeuring. Maar het is absoluut niet zo dat je geen spijker meer in de muur mag slaan, dat is absoluut niet waar."

Tot 2 mei kunnen inwoners hun stem uitbrengen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -