Definitief: avondklok vervalt vanaf 28 april, terrassen weer open en bezoekregeling verruimd

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De avondklok vervalt vanaf woensdag 28 april. Ook mogen dan de terrassen weer open tussen 12.00 en 18.00 uur en wordt de bezoekregeling bij mensen thuis verruimd van maximaal één naar twee personen.
Dat zijn de belangrijkste mededelingen die premier Rutte en minister De Jonge zojuist hebben gedaan in de coronapersconferentie. De versoepelingen waren vooraf al grotendeels uitgelekt.
Bezoekers van terrassen moeten vooraf reserveren. Ze mogen met maximaal twee personen aan tafel zitten, tenzij ze tot één huishouden behoren. Per terras mogen maximaal vijftig mensen worden toegelaten.
Winkelen mag vanaf 28 april weer zonder afspraak. Er mag maximaal één klant per 25 vierkante meter komen.
Premier Rutte noemt deze versoepelingen 'ongelofelijk spannend'. "Maar de samenleving snakt naar meer ruimte. Dit zijn de eerste voorzichtige stappen." Hij hoopt dat Nederland rond het begin van de zomer de meeste corona-maatregelen kan laten vallen.
Volgens het kabinet zijn de versoepelingen mogelijk omdat uit rekenmodellen van het RIVM blijkt dat de daling in zicht komt van het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen.

'Russisch roulette'

Vanuit de zorg klinkt kritiek op de versoepelingen. Vakbond FNV Zorg & Welzijn zegt dat het kabinet 'Russisch roulette' speelt. Ze benadrukken dat er nog altijd heel veel coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen. Ook vakbond NU'91 is kritisch.

Vaccineren met Janssen

Minister De Jonge van Volksgezondheid maakte tot slot nog bekend dat het Janssen-vaccin vanaf morgen wordt gezet. "Het EMA (Europees Geneesmiddelenbureau, red.) heeft goed gekeken en stelt dat het aantal gemelde gevallen van de bijwerkingen extreem laag is. Daarmee is het vaccin in te zetten als gepland en daar starten we morgen mee."

'Vroege terrassluiting zorgt voor drukte in parken'

De vroege terrassluiting zoals het demissionair kabinet nu heeft aangekondigd werkt de verplaatsing naar parken alleen maar in de hand. Dat zegt Dirk Beljaarts, directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Mensen zullen toch samenkomen en zich verspreiden. Ik denk dat het heel naïef is dat het kabinet denkt dat mensen dan naar huis gaan. Het is nog net op tijd om in de supermarkt een kratje bier te halen en naar het park te gaan."
Er zal om 18.00 uur volgens Beljaarts een geforceerd moment ontstaan, een beetje net zoals vroeger bij de Engelse pubs die om 23.00 uur dichtgingen. "Dit is geen echte oplossing, je verplaatst het probleem naar een plek zonder toezicht. Het kabinet zit echt in een tunnelvisie waar men toch niet uit durft te komen", vindt hij.
Met de voorgestelde tijden missen horecaondernemers volgens Beljaarts het ochtendpubliek dat koffie en appeltaart komt nuttigen. Ook loopt de horeca zo het diner mis. "Daar hangen we de vlag niet voor uit."

Studenten 'eindelijk' weer naar de campus

Studentenorganisaties en het hoger onderwijs zijn opgetogen over het kabinetsbesluit om studenten vanaf volgende week maandag weer gemiddeld een dag per week fysiek onderwijs te laten volgen. "Studenten hebben lang gewacht om weer naar de campus te mogen en nu is het eindelijk zo ver", reageert voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Hij noemt de eerste versoepeling "broodnodig om jongeren weer een klein beetje ruimte te geven".
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) noemt het "een grote opluchting voor studerend Nederland om terug de collegebanken in te mogen". Voorzitter Dahran Çoban stelt vast dat maanden online-onderwijs "hun tol hebben geëist". "Je medestudenten en docenten weer kunnen zien is een enorme opsteker."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.