Utrecht wil in 10 jaar van alle asbestdaken af

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - In 2030 moeten alle asbestdaken in de provincie Utrecht verwijderd zijn. Om dat te bereiken gaat de provincie eigenaren ondersteunen en stimuleren om hun asbestdaken sneller te vervangen of te slopen. Het tempo gaat flink omhoog, om het doel te halen moet er de komende jaren twee keer zo snel gesaneerd worden.
Dat laten Gedeputeerde Staten weten aan Provinciale Staten. Op het huidige tempo gaat het nog wel 20 tot 30 jaar duren voordat alle asbestdaken weg zijn. Dat moet sneller, vindt de provincie. Het is namelijk geen geheim dat asbest ongezond is en dodelijke ziektes kan veroorzaken. Daarom wil de provincie af van vier miljoen vierkante meter asbestdaken in de provincie. Om dit doel te halen gaan ze samenwerken met het Rijk, gemeenten en marktpartijen.
De activiteiten lopen in eerste instantie tot eind 2023, maar de provincie verwacht dat het effect ook na 2023 zichtbaar blijft. Zo blijft een 'leningenfonds' ook na 2023 beschikbaar. "Vanaf 2024 zijn eigenaren, gemeenten en 'de markt' naar verwachting maximaal gefaciliteerd om de versnelde aanpak van asbestdaken door te zetten, aldus Gedeputeerde Staten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.