Blijdschap, maar ook bedenkingen bij versoepelingen: 'Wat gaan mensen na 18.00 uur doen?'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Het lijkt nu dan écht te gaan gebeuren: een aantal kleine versoepelingen worden vanaf volgende week doorgevoerd. De terrassen gaan beperkt open, winkelen kan weer zónder afspraak en ook op uitvaarten zijn meer mensen toegestaan. Hoe kijken Utrechtse ondernemers hier tegenaan?
"We zijn heel blij dat we weer wat mogen doen, zowel ik als mijn personeel", zegt Erwin Storm, eigenaar van restaurant de Koning van Denemarken in Rhenen. "Het koffiezetapparaat doet het nog", zegt Storm. "De zon schijnt, alle ingrediënten voor een mooie terrasdag."
Zo ver is het nog niet, maar vanaf 28 april kan het weer, werd gisteren op de persconferentie bekend gemaakt. De terrassen mogen dan tussen 12.00 uur en 18.00 uur open. Uitbater Storm zegt dat de horeca zichzelf 'als deel van de regulering ziet'. "Mensen gaan toch naar buiten als de zon schijnt, laten wij dan helpen dat ze op afstand blijven. Wij zijn met onze terrassen een gedeelte van de oplossing."

Een overkapt terras

"Wij zijn bevoorrecht dat we een mooi overkapt terras hebben met verwarming. Ook als het minder weer is, kunnen mensen blijven zitten." Maar niet tot later dan 18.00 uur. "We moeten het ermee doen. Het is niet ideaal, want wat gebeurt er na 18.00 uur? Mensen gaan dan misschien toch bij elkaar zitten. Maar voorlopig zijn wij blij dat we iets mogen doen."
Corine en Deborah van Rootz in Rhenen.
Corine en Deborah van Rootz in Rhenen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Ook bij kledingwinkel Rootz in Rhenen zijn ze er klaar voor. "Het bordje 'kom op afspraak' kan van de deur af", zegt eigenaar Corine Wagner. Ze mag vanaf volgende week vijf mensen tegelijk in de winkel ontvangen. "We moeten het goed in de gaten houden en we moeten vooral ons verstand gebruiken", zegt Wagner.
De afgelopen periode was zwaar voor de onderneemster. Ze is dan ook blij dat ze nu weer open mogen. "We zijn de tijd van winkelen op afspraak goed doorgekomen, onze klanten waren gelukkig trouw. Maar dat droogt nu wel op." Ze hoopt dat er de komende tijd veel feestjes gevierd gaan worden. "Dan hebben mensen weer andere kleding nodig."

Handhaving wordt uitdaging

Lucas Bolsius, de burgemeester van Amersfoort, kan het met deze versoepelingen zomaar druk met handhaving in de binnenstad. "Dat wordt inderdaad een uitdaging. We moeten zorgen voor crowd control als er lange rijen ontstaan. Maar als we ons allemaal goed aan de regels houden, moet het te doen zijn."

Meer bezoek op uitvaarten mogelijk

Een andere versoepeling die aangekondigd werd, is het aantal bezoekers op uitvaarten. Nu mogen er nog maximaal vijftig mensen een uitvaart bezoeken, maar vanaf volgende week zijn dat er honderd. Het biedt alleen geen soelaas, vertelt uitvaartondernemer Martin Hendericks uit Vianen. "Er gaat niet veel veranderen, omdat aan anderhalve meter vastzitten. En de aula's zijn er niet op gebouwd om honderd mensen te ontvangen én die afstand te bewaren, dus dat zal in veel gevallen bij vijftig mensen blijven."
Er zijn wel wat mogelijkheden om meer mensen toe te staan. "We kunnen uitwijken naar een kerk, want die zijn groter, maar daar moet je affiniteit mee hebben en de kerk moet het toestaan." Een deel van de mensen vindt het overigens niet erg om met een kleine groep afscheid te nemen. "Het is heel intiem."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.