Versoepelingen ondanks druk op ziekenhuizen: 'Regering heeft ervoor gekozen een risico te nemen'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het is nu nog alle hens aan dek, maar de druk in ziekenhuizen gaat vanaf mei of juni omlaag door het vaccinatie-effect, is de verwachting. Dat zegt microbioloog en OMT-lid Marc Bonten van het UMC Utrecht. Of de versoepelingen die het kabinet gisteren aankondigde nog een negatief effect gaan hebben op de ziekenhuisopnames, is volgens Bonten afwachten. "Het effect van deze versoepelingen zien we pas over een maand."
Gisteren kondigde het kabinet aan dat met ingang van woensdag 28 april de coronamaatregelen versoepeld worden. De avondklok wordt geschrapt, terrassen en winkels mogen onder voorwaarden op en je mag op bijvoorbeeld een uitvaart meer bezoekers ontvangen.
De beslissing van het kabinet wijkt af van het advies van het Outbreak Management Team (OMT). Deze groep medische experts wilde liever wachten met de versoepelingen omdat de druk op de zorg op dit moment nog heel hoog is.

Code zwart

Dat ziet Bonten ook in zijn eigen ziekenhuis. Vorige week moest het UMC reguliere zorg afschalen om mensen vrij te maken voor de zorg aan coronapatiënten. "We staan aan de vooravond van wat we 'code zwart' noemen", zei een woordvoerder. En die situatie is nog niet veranderd, zegt Bonten. "Het is heel zwaar, dat verandert niet in één week", legt hij uit bij Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht.
De regering heeft ervoor gekozen om een risico te nemen en zij maakt de afweging.
Marc Bonten
Toch heeft Bonten wel begrip voor het besluit van het kabinet. "Iedereen snakt ernaar", zegt hij. "De regering heeft ervoor gekozen om een risico te nemen en zij maakt de afweging."
Hij hoopt dat de druk in de ziekenhuizen niet groter wordt, maar denkt dat de negatieve gevolgen van versoepelingen beperkt blijven doordat steeds meer mensen een vaccin krijgen. "Het vaccinatieprogramma loopt als een trein." De echte effecten van de versoepelingen zijn volgens Bonten over ongeveer een maand te zien. "Dan is een heel groot deel van de 60-plussers gevaccineerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.