Opnieuw omrijden: veelbesproken brug bij Vreeland moet na één dag toch weer dicht

VREELAND - Hij was dicht, toen een dagje open en moet nu toch weer dicht. De veelbesproken brug bij de Bergseweg in Vreeland blijft de gemoederen bezighouden. De afgelopen acht maanden was de brug afgesloten omdat die te steil is bevonden. Maar vanmorgen bleek er ineens een opening gemaakt waardoor fietsers en voetgangers er toch overheen konden. Lang duurde de pret niet: eind van de middag liet de gemeente weten dat de brug per direct weer afgesloten moet worden.
Opening bij 'irritante' brug Vreeland
CDA-raadslid Pim van Rossum, die zich nadrukkelijk bezig hield met de kwestie, maakte gisteren een filmpje dat de brug weer deels begaanbaar was voor fietsers en voetgangers. "Ik weet niet of dit de bedoeling is. Het is wel in heel snelle tijd in elkaar gedraaid. Ik ben benieuwd of dit mag", zei hij.
Wie de opening had aangebracht, was onduidelijk. Projectontwikkelaar Krijn-Jan Driessen zei in een reactie niet op de hoogte te zijn van de nieuwe situatie. Ook de gemeente was nergens van op de hoogte. Aan het einde van de dag liet Stichtse Vecht weten er in elk geval niet blij mee te zijn.
Woensdag was er tijdelijk een opening gemaakt zodat mensen toch over de brug konden
Woensdag was er tijdelijk een opening gemaakt zodat mensen toch over de brug konden © Pim van Rossum
"Wij vinden de situatie zoals deze nu is zeer onwenselijk", laat een woordvoerder weten. "De ontwikkelaar, die eigenaar is van de brug en dus verantwoordelijk voor het gebruik ervan, hebben wij vandaag aangeschreven om per direct maatregelen te nemen waarmee het gebruik van de brug wordt beëindigd. In de tussentijd willen wij benadrukken dat het onveilig is en strafbaar om van deze mogelijkheid gebruik te maken. We hebben bij de brug niet voor niets borden met 'Verboden toegang' geplaatst."

Inwoners de dupe

De brug in Vreeland, die al acht maanden dicht is, zorgde de afgelopen tijd voor veel irritatie in het dorp aan de Vecht. De projectontwikkelaar plaatste hem vorig jaar zodat de sloepen uit de naastgelegen haven er onderdoor konden. Een paar dagen na de opening werd de brug afgesloten. Hij bleek te steil. Als je aan de ene kant van de brug staat, zie je niet wat er aan de andere kant gebeurt.
De brug in Vreeland
De brug in Vreeland © RTV Utrecht / Peter Knieriem
De gemeente Stichtse Vecht en de ontwikkelaar steggelden daarna over de schuldvraag en inwoners waren de dupe omdat ze moeten omrijden of -lopen. Over de hekken klimmen was een optie, en dat werd ook veel gedaan, maar het was niet weggelegd voor ouderen of mensen die slecht ter been zijn.
De gemeente stelde voor om een fiets- en wandelpad aan de andere kant van de haven aan te leggen, maar volgens de projectontwikkelaar, van wie de grond is, is dat stuk te smal. Hij stelde voor om als tijdelijke oplossing verkeersborden en stoplichten bij de brug neer te zetten. Maar daarmee ging de gemeente weer niet akkoord.
CDA-raadslid Pim van Rossum stelde samen met Olaf Morel van Lokaal Liberaal vragen aan de wethouder. Vorige week zei hij: "Pak er een goed glas bij. Ga bij elkaar zitten. Volgens mij wil iedereen dat dit zo snel mogelijk opgelost wordt. Mensen moeten hier op korte termijn weer overheen kunnen. Dit heeft lang genoeg geduurd."

Handhavingstraject en boete

Er is vervolgens een formeel 'handhavingstraject' in gang gezet, meldde de gemeente gisteren. "We hebben de ontwikkelaar schriftelijk laten weten dat we van hem verwachten dat hij binnen drie maanden met een oplossingsrichting komt om vervolgens na toetsing door de gemeente en het aanvragen van een omgevingsvergunning de benodigde herstelwerkzaamheden uit te voeren." Komt de ontwikkelaar niet met een oplossing dan kan hij uiteindelijk een boete krijgen.
Voor de omwonenden is de oplossing simpel: er moet gewoon een nieuwe brug komen. Eentje die past en die klopt bij de breedte van de weg. Maar wie gaat dat betalen? De gemeente of de bouwer van de brug? Daar zijn de twee partijen nog niet uit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.