Foodvalley mikt op Emminkhuizerberg en Remmerden voor nieuwe windmolens

De Emminkhuizerberg vanaf de A12 gezien bij Veenendaal
De Emminkhuizerberg vanaf de A12 gezien bij Veenendaal © Google Maps
PROVINCIE UTRECHT - Energieregio Foodvalley, waar Veenendaal, Rhenen en Renswoude toe behoren, gaat verder kijken naar twee nieuwe windmolens langs de A12 op de Emminkhuizerberg. Ook behoort industrieterrein Remmerden in Rhenen nog tot een optie voor het opwekken van windenergie, maar hoeveel en of er turbines komen is onduidelijk. Zon op dak blijft boven alles de voorkeur hebben.
Dat staat in een update van de Regionale Energiestrategie die vandaag is gepresenteerd, ook wel de RES genoemd. Daarin wordt onderzocht waar nieuwe windmolens en zonnevelden in de regio moeten komen om de klimaatdoelen te halen. Gemeenten zijn momenteel bezig om overal zoeklocaties in kaart te brengen waar duurzame energie opgewekt kan worden.
Vlak buiten de provinciegrenzen zijn er ook zoekgebieden aangewezen bij Scherpenzeel, vlakbij Renswoude. Ook het Binnenveld, een natuurgebied tussen Wageningen en Rhenen komt in aanmerking. In de hele regio Foodvalley, met onder andere plaatsen als Ede, Wageningen en Barneveld, zou het gaan om veertien windmolens.

Zon op dak

Het is alles behalve zeker of de nieuwe beoogde windmolens er uiteindelijk gaan komen. Met ondernemers wordt binnen Renswoude op de achtergrond ook nog gezocht naar andere locaties, bevestigt wethouder Sander van 't Foort.
Ook de netcapaciteit blijft parten spelen. Er zijn niet genoeg energiestations en kabels om de nieuwe energie een plek te kunnen geven. Alleen al in de regio Foodvalley is daar 200 á 300 miljoen euro aan investeringen voor nodig.
Zonnepanelen kunnen tot die tijd lang niet op bijvoorbeeld alle daken van boerderijen in het buitengebied. Voor zonneweides loopt men in de Foodvalley niet warm. Alleen in Rhenen is er mogelijk ruimte voor 10 hectare op de grond. Wel wordt er gekeken naar hoe daken van onder andere bedrijven in Veenendaal maximaal benut kunnen worden ondanks de beperkingen van het stroomnet.
De komende maanden worden de zoeklocaties en aanvullende plannen voorgelegd aan iedere gemeenteraad.
De rode vlakken zijn zoekgebieden voor windenergie.
De rode vlakken zijn zoekgebieden voor windenergie. © RES Regio FoodValley

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.