Huurders flat Kanaleneiland boos op woningcorporatie Bo-Ex

UTRECHT - Flats in de Utrechtse wijk Kanaleneiland worden gerenoveerd, maar dat gaat niet naar volle tevredenheid van enkele huurders. Ze vinden dat ze niet krijgen waar ze recht op hebben.
Bo-Ex is de verhuurder en gaat in totaal in Kanaleneiland-Zuid 14 flats vernieuwen. De eerste die aan de beurt zijn staan aan de Alexander de Grotelaan. De 96 woningen krijgen energielabel A/A+ met een energiezuinig verwarmings- en ventilatiesysteem. De corporatie krijgt hiervoor een subsidie. Daarnaast worden de keuken, de badkamer en alle ramen vernieuwd. Ook wordt asbest verwijderd als dat in de woning wordt gevonden.
De flat aan de Alexander de Grotelaan
De flat aan de Alexander de Grotelaan © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Bo-Ex biedt een gemeubileerde logeerwoning aan, maar geeft geen verhuiskostenvergoeding en dat begrijpen sommige huurders niet. Said Karkach zegt dat het dan alsnog om een verhuizing gaat en dat hij daar zo'n 6 weken moet verblijven. "Ik heb drie kinderen en die zitten allemaal op school. Ik moet dan zoveel spullen meenemen naar die logeerwoning. Fietsen, kleding en nog veel meer." Maar volgens de woningcorporatie hebben huurders in dit geval geen recht op een verhuiskostenvergoeding van rond de 6.000 euro.
Jitske van Helden, projectleider bij Bo-Ex: "Als de verbeterwerkzaamheden aanleiding geven dat je je spullen moet verhuizen, dus echt alles uit je huis moet halen, dan heb je recht op een verhuiskostenvergoeding en dat is hier niet van toepassing."

Logeerwoning

Veel huurders lijken zich hier bij neer te leggen. Ze vertrekken naar een logeerwoning, nemen de hoogst noodzakelijke spullen mee en verhuizen dan weer terug. De huur van hun woning betalen ze gewoon door, maar die logeerwoning is gratis. Karkach is het er niet mee eens. "Bo-Ex wil het maar niet begrijpen, maar Portaal heeft het voor hun huurders wel geregeld. Iedereen is daar blij. Bo-Ex speelt spelletjes met ons."
Het is geen onwil van Bo-Ex, maar het is de realiteit van de situatie
woningcorporatie Bo-Ex
Andere corporaties hebben bij renovatieprojecten wel vergoedingen gegeven, zeker als de huurders langer dan een maand uit hun woning moesten. Maar volgens de wet hoeft een verhuurder die vergoeding niet te geven als het om groot onderhoud gaat. En dat is nu precies wat Bo-Ex zegt. In de woning gaat het alleen om groot onderhoud. Van Helden namens de woningcorporatie: "We weten dat van die bewoners en wij besteden er ook heel veel aandacht aan om die bewoners mee te nemen en toch weer uit te leggen waarom het bij ons op deze manier gebeurt en bij andere corporaties op een andere manier."

Hoge kosten

Huurders zijn ook verbolgen over de hoge kosten voor aanpassingen in hun woning. Ze krijgen een vergoeding van 250 euro, maar als ze nieuwe ramen krijgen kan het zomaar zijn dat de gordijnen of luxaflex niet meer op die nieuwe ramen passen. Veel bewoners hebben niet het geld om dat zomaar te gaan vervangen en ook niet om andere extra kosten te betalen.
Huurders boos op woningcorporatie Bo-Ex
Said Karkach leeft zelf van een uitkering en vindt de kosten voor bepaalde aanpassingen veel te hoog. "Bijvoorbeeld: je hebt je wasmachine nu in de badkamer staan en je wilt die in de keuken hebben, dan moet je daar 450 euro voor betalen en wil je een afzuiger dan is dan weer eens 450 euro." De huurders hebben Bo-Ex hierover een brief geschreven. In een schriftelijke reactie schrijft Bo-Ex dat het niet anders kan, omdat die aanpassingen veel geld kosten. "Het is geen onwil van Bo-Ex, maar het is de realiteit van de situatie."
Said Karkach blijft dus voorlopig zitten waar hij zit. Hij heeft het geld niet voor een tijdelijke verhuizing. De werkzaamheden moeten dus gebeuren terwijl hij met zijn gezin er nog woont. Hij begrijpt dat het lastig is om met de coronamaatregelen de werkzaamheden in zijn huis te verrichten. "De aannemer zegt: het wordt moeilijk voor ons om hier te werken. Ik heb ook gezegd, met corona mag er maar 1 man binnenkomen. 2 of 3 mensen die in mijn huis werken kan nu niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.