RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechts dino-onderzoek wijst uit: T-rex liep net zo snel als de mens

1/2
UTRECHT - De Tyrannosaurus rex liep ongeveer even snel als de mens; bij voorkeur met een snelheid van 4 ŕ 5 kilometer per uur. Die conclusie trekken onderzoekers van de Universiteit Utrecht, die het skelet van de 66 miljoen jaar geleden uitgestorven dinosaurus uitgebreid hebben bestudeerd. "Mensen willen álles weten over T-rex."

Hoogleraar Paleontologie Anne Schulp vertelt op Radio M Utrecht enthousiast over het onderzoek dat hij en zijn studenten hebben gedaan. "We hebben gepuzzeld met het skelet dat in Naturalis (Leiden, red.) staat. En een bewegingswetenschapper van de VU Amsterdam erbij gehaald."

Ik denk dat je 'm op de fiets best voor kon blijven."
Ook rennend bereikt T-rex geen indrukwekkende snelheid

Uitgebreide studies naar de spieren in de poten doen de onderzoekers concluderen dat T-rex gemiddeld 4 tot 5 kilometer per uur liep. "Als-ie gewoon lekker rustig aan het sjokken was", voegt Schulp toe. Dat is net zo snel als een mens loopt.

Een volwassen T-rex was 12 tot 15 meter lang. Dus zou je denken dat ze een stuk sneller liepen dan de mens. Maar Schulp wist al dat dat niet zo was. "Deze uitkomst is geen heel grote verrassing. Maar het is toch wel een klein beetje langzamer dan we verwachtten."

Nu willen Schulp en zijn studenten weten hoe snel de dino kon rennen. Dus gaat het onderzoek gestaag verder. De paleontoloog heeft al wel een idee: "Ik denk dat je 'm op de fiets best voor kon blijven. Dus denk aan een dikke 20 kilometer per uur als topsnelheid."

Waarom onderzoekt de Universiteit Utrecht dit? "Mensen willen álles weten over T-rex", zegt Schulp. "Het dier is een prachtige ambassadeur voor de natuurwetenschap." De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Royal Society Open Science.

Paleontoloog Anne Schulp: 'T-rex is een prachtige ambassadeur voor de natuurwetenschap.'


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -