Utrecht prikt voor het eerst tot middernacht, meer treinen en aandacht voor 'long-covid'

UTRECHT - Dit is corona vandaag, ons dagelijkse blog over de ontwikkelingen rond de pandemie in de provincie Utrecht.

NS laat meer treinen rijden

Vanaf mei gaat de NS meer treinen laten rijden, vanwege de aangekondigde versoepelingen. Het Utrechtse spoorbedrijf vervoert nu 35 procent van het gebruikelijk aantal reizigers.
Op de drukste trajecten gaan vanaf 3 mei meer treinen rijden. Bijvoorbeeld tussen Rotterdam en Utrecht, tussen Uitgeest en Veenendaal Centrum. Vanaf 24 mei rijdt de IC Direct tussen Amsterdam en Rotterdam weer zo'n vier à vijf keer per uur, rijden er ook tussen Den Haag en Utrecht weer vier intercity's per uur en tussen Utrecht en Amersfoort zes intercity's per uur.
Vanaf 14 juni rijden weer alle treinen, met uitzondering van het nachtnet. Sommige treinen zijn wel korter dan je gewend bent.

'Meer aandacht voor long-covid'

De 34-jarige Jettie Rozemond uit Utrecht heeft al ruim een jaar last van corona-gerelateerde klachten en is een petitie gestart om aandacht te vragen voor de gevolgen van long-covid. Ze wil erkenning, wetenschappelijk onderzoek en betere zorg.
Eén op de tien coronapatiënten blijkt na twaalf weken nog altijd klachten te hebben. Met een petitie willen Jettie en haar lotgenoten dat er meer aandacht komt voor corona als chronische ziekte. "Want op dit moment hoor je daar eigenlijk nooit iets over, ook niet in de persconferenties. En wij denken als tien procent van de mensen die corona oploopt, langdurige klachten houdt, dan is het wel belangrijk dat die mensen meegenomen worden als het gaat om het coronabeleid."
In de petitie wordt de overheid opgeroepen beter te registreren hoeveel patiënten langdurige klachten hebben door corona. Ook zou er onderzoek gedaan moeten worden, zodat duidelijk wordt hoe deze patiënten het beste geholpen kunnen worden. "Je kunt eigenlijk niet goed behandelen, als je niet weet wat er mis is. Dus er moet eerst wetenschappelijk onderzoek gedaan worden."
Bekijk hier de video

701 nieuwe coronabesmettigen in onze provincie

De afgelopen 24 uur zijn er 701 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Er werden zeven nieuwe ziekenhuisopnames gemeld en één iemand is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal nieuwe coronabesmettingen is al dagen hoog. Gisteren werden er 672 nieuwe besmettingen gemeld, dinsdag 525, maandag waren er 547 nieuwe besmettingen, zondag 585 en zaterdag 620.
Ook landelijk zijn er veel nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Vandaag werden er 9648 nieuwe besmettingen gemeld, dat zijn er 1134 meer dan de dag ervoor. Gisteren steeg het aantal nieuwe coronabesmettingen ook, toen werden 8514 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 1673 meer dan een dag eerder. Het dagelijks gemiddelde ligt nu op 8272 besmettingen per dag.
Ook in de ziekenhuizen wordt het drukker. Er liggen nu 2682 mensen in het ziekenhuis die corona hebben, gisteren waren dat er 2614. Op de IC liggen nu 839 mensen met corona, een stijging van 17 patiënten ten opzichte van gisteren. Het is de grootste toename van IC-patiënten in twee weken tijd.

Avondprik

De GGD Regio Utrecht heeft voor het eerst tot 's avonds laat gevaccineerd. De deuren van de priklocatie in de Jaarbeurs waren gisteren tot 23.45 uur geopend in plaats van tot 20.00 uur. Er was behoorlijk wat belangstelling, ook van de media.
Jaarbeurs voor het eerst open tot in de late uren.
Jaarbeurs voor het eerst open tot in de late uren. © ANP
Het gaat om een tijdelijke pilot om na te gaan hoe groot de animo is voor 's avonds laat vaccineren. Utrecht is de eerste regio die dit aanbiedt. Jaap Donker, directeur Publieke Gezondheid bij de GGD: "Wij willen zo laagdrempelig mogelijk zijn ten aanzien van openingstijden en locaties. Deze pilot mogelijk avondopenstelling dragen hieraan bij."
Vaccineren in de avonduren in de Jaarbeurs.
Vaccineren in de avonduren in de Jaarbeurs. © ANP

CBR bereidt zich voor op 'examenstorm'

Het CBR in Utrecht maakt zich op voor een grote inhaalslag met theorie-examens vanaf volgende week. Door de coronamaatregelen konden die vanaf half december niet meer worden afgenomen. Daarom is er nu een achterstand van 400.000 examens.
Vanaf 28 april mogen de examenkandidaten weer aan de bak. De praktijkexamens mogen sinds kort al wel weer worden afgenomen maar ook daar is nog een achterstand van 300.000 examens. Het CBR gaat extra medewerkers werven om de wachtlijsten terug te dringen.

Zwaar jaar voor Qbuzz

OV-bedrijf Qbuzz heeft 8,3 miljoen miljoen euro verlies geleden in 2020. Het jaar begon goed, maar bij het uitbreken van de coronacrisis ging het mis. In april en mei daalden de reizigersaantallen fors. Uiteindelijk sloot Qbuzz, dat het tram- en busvervoer in de provincie Utrecht verzorgt, het jaar af met bijna de helft minder reizigers.

'Bonus voor mantelzorgers'

Niet alleen professionele zorgverleners, maar ook mantelzorgers moeten een zorgbonus krijgen. Liesbeth Hoogendijk, bestuurder van MantelzorgNL in Zeist, vindt het daar de hoogste tijd voor.
De Mantelzorglijn krijgt dagelijks signalen binnen van mantelzorgers die op omvallen staan omdat er ook op hen een groot beroep wordt gedaan tijdens de corona-uitbraak. Hoogendijk vindt dat zij net zo goed waardering en erkenning van het kabinet verdienen. Ze pleit voor een zorgbonus. Vandaag debatteert de Tweede Kamer opnieuw over een tweede bonus voor het zorgpersoneel, moeten zij inspringen doordat de professionele zorg en ondersteuning nog niet op orde is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.