Na twintig jaar weer stokstaartjes geboren in Amersfoort: 'Ze zijn kieskeurig met liefdespartners'

© DierenPark Amersfoort
AMERSFOORT - Ruim twintig jaar hebben ze erop moeten wachten in DierenPark Amersfoort en nu is het zover: drie gezonde stokstaartjes hebben het levenslicht gezien.
"Een heel bijzonder moment, want een stokstaartgeboorte is lang niet vanzelfsprekend", legt dierverzorger Marc Belt uit. "Voordat stokstaarten een liefdeskoppel vormen, moeten zij elkaar heel leuk vinden. Na twee decennia is er een match tussen een mannetje en een vrouwtje en dat heeft nu geresulteerd in een drietal jongen waar het heel goed mee gaat."
Al heel wat jaren leven de Afrikaanse roofdiertjes in het dierenpark, maar geboortes bleven lange tijd uit. "Stokstaartjes zijn kieskeurig in het kiezen van hun liefdespartner. Er moet een sterke klik zijn tussen de twee voor ze op een roze wolk belanden."

Eerst nog blind, doof en kaal

Een zwangerschap duurt bij stokstaarten ongeveer 2,5 maand. "Bij de geboorte zijn de jongen eerst nog blind, doof en kaal. Na ongeveer tien dagen gaan hun ogen en oren open en verkennen zij de wereld. Als moeder op zoek gaat naar voedsel, babysit de rest van de groep; het zijn heel zorgzame dieren", vertelt Marc.
De geboorte van de drie stemt de dierentuin hoopvol. "Er hangt liefde in de lucht, dus misschien kunnen wij binnenkort meer geboortes verwachten. Hopelijk mag het park op 11 mei weer de poorten openen en kunnen de bezoekers op kraamvisite komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.