RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Plotseling nieuwe fractievoorzitter voor VVD Utrechtse Heuvelrug

UTRECHTSE HEUVELRUG - Jorrit Linders treedt terug als fractievoorzitter van de VVD in gemeente Utrechtse Heuvelrug, Judith van Roy neemt de functie per direct over. Linders doet een stap terug omdat hij het werk in de gemeenteraad moeilijk kan combineren met zijn werk en gezin: "Ik vind het ontzettend leuk, maar merk dat het vaak een puzzel is om het allemaal goed te kunnen doen." Hij blijft wel aan als raadslid tot na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

Het is niet de enige verschuiving binnen de grootste partij in gemeente Utrechtse Heuvelrug. Vicefractievoorzitter Ron van der Laan treedt ook terug. Hij wordt opgevolgd door Florien Scager.

LOKALE POLITIEK
Jorrit Linders (35) is geen onbekende in de lokale politiek. Op zijn twintigste wordt hij politiek actief en begint als fractiemedewerker bij de VVD in de stad Utrecht. Twee jaar later treedt hij toe tot het lokale bestuur van de partij, is achter de schermen betrokken bij allerlei campagnes en uiteindelijk wordt hij op zijn 28e partijvoorzitter van de partij in de stad: "Het was een geweldige tijd met vrienden die hetzelfde deden vanuit het motto: bemoei je ermee!"

Ondanks zijn politieke activiteiten heeft hij niet de ambitie om raadslid te worden in de stad. Dat gaat pas spelen na zijn verhuizing naar Doorn. De lokale VVD zag destijds wel iets in Linders' ervaring als campagnestrateeg en komt in 2018 als nummer drie op de kieslijst. De VVD treedt wederom toe tot het college en Linders wordt fractievoorzitter.

FRACTIEVOORZITTER
Dat begint gelijk hectisch met de zogenoemde treinrel. Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Utrechtse Heuvelrug houdt in juni 2018 een vergadering in een treincoupe en bespreekt daar open en bloot vertrouwelijke zaken, toevallig zit een universitair docent van de Universiteit Maastricht ook in die coupe en hoort allerlei saillante details. De burgemeester en wethouders hebben het onder andere over hoe de raad om de tuin geleid kan worden.

Linders ervaarde daar hoe ingrijpend een rol in de voorste linie van de politiek is en blikt daar nu op terug: "Ik was pas net fractievoorzitter en toen begon het college te praten in de trein. Los van die situatie zal ik thuis met jonge kinderen, mijn werk... Ik heb het college toen echt vervloekt. 'Niet nu!' dacht ik."

Bovendien heeft de treinrel het aanzien en vertrouwen van de politiek in gemeente Utrechtse Heuvelrug geen goed gedaan. Linders: "Het is een dieptepunt. Iedereen hier in het dorp weet het nog steeds. Het vertrouwen in het openbaar bestuur, daar waar ik verknocht aan ben, geeft het een opdoffer."

De houding van het Rijk tegenover de gemeente wekt volgens de vertrekkend fractievoorzitter ook niet altijd mee. Noodkreten uit gemeenteland worden genegeerd en de raad is vooral bezig met bezuinigingen doorvoeren of moet belastingen vorm gaan geven. Linders: "Een zwembad is heel makkelijk met een druk op de knop weg, dat komt niet meer terug. Er komen wat doekjes voor het bloeden, maar je wil als raad graag bezig zijn met het mooier maken de van gemeente. Willen we misschien meer investeren in sport? Er is niets uit te geven."

VERTREK
Volgend jaar maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In de aanloop daarnaartoe zet Linders alvast een stap opzij. Zo krijgt Judith van Roy ruimte om te groeien in die rol. Linders blijft tot 2022 aan als raadslid maar keert niet terug op het stembiljet. "Ik heb tegen de fractie gezegd dat het logisch is dat ik eerder ruimte maak. Ik hecht ook niet zo aan mijn positie."

De kans dat Linders na zo'n 15 jaar lokale politiek ooit nog terugtreedt in de politieke arena is niet groot. Ambities om kamerlid of wethouder te worden heeft hij niet. Hij gaat zich nu richten op zijn werk bij de gemeente Lelystad en zijn gezin. Al staat de deur voor 'public service' altijd op een kier. "Ik weet nog niet wat. Bij jongerenwerkers? Of bij het AZC? Ik ga mij weer ergens melden in een vrijwillige rol. Ik ga mij nog wel bemoeien met mijn omgeving."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -