Honderd studenten huis uit gezet

UTRECHT - In Utrecht zijn bijna honderd studenten acuut op straat gezet op last van de burgemeester. De brandweer acht het voormalige KPN-kantoorpand aan de Koningin Wilhelminalaan zeer brandgevaarlijk.
"De brandweer is de hele dag aanwezig geweest en vanavond werd ons verteld dat we moesten vertrekken", zei een student tegen RTV Utrecht. Volgens hem constateerde de brandweer dat muren in de Wilhelminastaete niet tot het plafond doorlopen en dat studenten massaal kookten op campingstelletjes.
De brandweer heeft bevestigd dat het pand onveilig is. Volgens de brandweer is de hele dag onderhandeld met de eigenaar om de studenten toch te laten wonen. Zo zouden er brandwachten en extra blusmiddelen aangeschaft kunnen worden. Maar de brandweer zegt dat de eigenaar die investeringen niet wilde doen.

INFORMATIEBIJEENKOMST

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat circa vijftig van de 93 studenten die een kamer huren in het pand aanwezig waren bij de informatiebijeenkomst vrijdagavond.
Daarna moesten ze hun spullen pakken en het terrein verlaten. De politie was daarbij ook aanwezig. Later heeft een aannemer het pand helemaal dichtgetimmert.

DAKLOOS

Een groot aantal studenten gaat vrijdagavond terug naar hun ouders, maar volgens een mentor van de universiteit huurden ook meerdere studenten uit de Nederlandse Antillen een kamer in het pand. Die kunnen nergens heen.
Studenten ter plekke vertellen RTV Utrecht dat de onderverhuurder, de uitbater van een cateraar die ook in het pand kantoor houdt, zijn best doet om de studenten zonder uitwijkplaats alsnog te herbergen. Zo zouden enkele studenten vier dagen hotel aangeboden hebben gekregen.

SGBB

Volgens het kadaster is het pand eigendom van Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden (SGBB) uit Hoofddorp en heeft het een kantoorfunctie.
De SGBB kwam vorige week nog in het nieuws omdat de organisatie in acute geldnood zit en bij het Centraal Fonds voor Volkshuisvesting moest aankloppen voor extra financiering.

Brandweer:"Verhuurder kreeg opties"
Honderd Utrechtse studenten huis uit gezet

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.