Geen straf voor steekpartij met aardappelschilmesje in Veenendaal, rechter spreekt van noodweer

© Rechtbank Midden-Nederland
VEENENDAAL - Een 46-jarige Veenendaler die vorig jaar twee mannen neerstak bij zijn huis, krijgt daar geen straf voor. De rechtbank oordeelt dat hij handelde uit noodweer.
Harry van D. stak op 14 december met een aardappelmesje in op de mannen, toen zij hem sloegen met een ploertendoder. Aanleiding was waarschijnlijk een ruzie over drugsgeld.
Na het incident waarschuwde Van D. zelf de politie en bekende hij onmiddellijk dat hij degene was die de mannen had neergestoken op de galerij van zijn flat aan de Palmen Grift. Hij werd aangehouden en hoorde het Openbaar Ministerie twee weken geleden drie en een half jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.
De advocaat van Van D. vond dat hij moest worden vrijgesproken omdat er sprake zou zijn van noodweer. Daar is de rechter het mee eens. Volgens de rechtbank is een ploertendoder in potentie een dodelijk wapen, en mocht de Veenendaler zich hiertegen verdedigen met het aardappelschilmesje.

Afwijkende verklaringen

Wat er die dag nou precies allemaal voorafging aan het steekincident, blijft onduidelijk. Alle drie de betrokkenen vertellen een ander verhaal. Volgens de twee die neergestoken werden, gebeurde dat omdat zij nog geld tegoed hadden voor het repareren van een scooter.
De rechter gelooft dat niet, onder meer omdat de 46-jarige Veenendaler nooit een scooter heeft gehad. De Veenendaler verklaarde op zijn beurt dat de mannen naar zijn huis waren gekomen om geld te innen. Ze dachten dat hij in het verleden op de pof drugs van hen had gekocht.
Dit verhaal vindt de rechter wel geloofwaardig. Onder meer omdat op zijn telefoon berichten zijn gevonden waaruit blijkt dat hij voor de steekpartij cocaïne probeerde te kopen, zonder daar direct voor te betalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.