Actie melkveehouders bij Schuitema

WOERDEN - Een groep boeren heeft maandag enkele uren actie gevoerd bij het distributiecentrum Schuitema in Woerden. Volgens een politiewoordvoerster is het protest rustig verlopen.
De boeren vinden dat zij te weinig geld krijgen voor hun melk. Met tractoren blokkeerden de boeren het distributiecentrum van de C1000-supermarkten.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de organisatie van supermarkten, vindt dat de melkveehouders aan het verkeerde adres zijn met hun klacht over te lage melkprijzen. "Supermarkten kopen hun melk niet rechtstreeks van de boer en slechts 8 procent van alle melk die de boeren in ons land produceren komt als dagverse melk terecht op de winkelschappen."
Volgens het CBL wordt het overgrote deel van de Nederlandse melk uitgevoerd. "De prijs van melk wordt bepaald op de wereldmarkt", aldus het CBL. Volgens een woordvoerster van het distributiecentrum heeft de blokkade drie uur geduurd. "Voor ons is het belangrijkste dat de klanten er niets van gemerkt hebben."
LTO Nederland ziet niets in blokkades of een melkstaking, omdat die niet zorgen voor een hogere melkprijs. "De internationale zuivelmarkt bepaalt uiteindelijk de prijs die de boer voor zijn melk ontvangt," aldus de land- en tuinbouworganisatie.
LTO en CBL maken deel uit van het zogeheten ketenoverleg in de zuivelsector. Samen met de andere partijen in het overleg wil LTO binnenkort met minister Gerda Verburg (LNV) om tafel om te praten over specifieke maatregelen voor de zuivelsector.

Actie melkveehouders bij Schuitema in Woerden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.