App legt culturele schatten bloot in Utrechtse wijk Zuilen

UTRECHT - Wie woont of gewoond heeft in het voormalige dorp in het noorden van Utrecht weet het al lang. Zuilen herbergt pareltjes. Je moet alleen een beetje zoeken om ze te vinden in de volkswijk. En dat gaat nu makkelijker.
Het schaaltje met GFT-afval van Harry Smittenberg.
Het schaaltje met GFT-afval van Harry Smittenberg. © Harry Smittenberg
Met de telefoon in je hand val je in Zuilen van de ene verbazing in de andere. Met een speciale app op je telefoon word je langs vijftig kunstwerken geleid. Zo kom je bijvoorbeeld langs de kleurige grote foto's van het groente, fruit- en tuinafval van Harry Smittenberg. En vlakbij Oud Zuilen heeft Ineke de Kruyter haar ark van plastic flessen liggen. Ineke: "Mijn kano is gemaakt van plastic flessen die ik hier in de omgeving vond. Mocht het zover komen dat de zeespiegel stijgt door klimaatverandering en wij in Utrecht onder water komen dan heb ik mijn kano van plastic waarmee ik mezelf en misschien nog anderen kan redden."
Een kunstroute door Zuilen
Naast zien er er ook veel te luisteren tijdens het wandelen. Muziek uit de wijk zoals de Kitsch Co. Big Band, de opzwepende ritmes van Akil Lamdahhi en de Fanfare te Water. Maar ook gedichten worden voorgedragen.
Harry Smittenberg exposeert zijn foto's met GFT-afval
Harry Smittenberg exposeert zijn foto's met GFT-afval © RTV Utrecht
De kano gemaakt van gevonden plastic flessen , geschikt om mee weg te vluchten als het water te hoog mocht komen door de klimaatverandering.
De kano gemaakt van gevonden plastic flessen , geschikt om mee weg te vluchten als het water te hoog mocht komen door de klimaatverandering. © RTV Utrecht
De route voert ook langs het Werkspoorkwartier, een plek met voormalige fabrieksgebouwen. Samen met staalfabriek Demka zorgde Werkspoor ooit voor een enorme groei van de stad Utrecht.Zodra de musea weer open gaan kun je in het Museum van Zuilen van alles te weten komen over Werkspoor en Demka.
Wim van Scharrenburg in zijn Museum van Zuilen met een broodtrommel met dubbele bodem.
Wim van Scharrenburg in zijn Museum van Zuilen met een broodtrommel met dubbele bodem. © RTV Utrecht
Daar zijn ook tientallen voorwerpen te bewonderen die in het verleden door het personeel stiekem zijn gemaakt voor eigen gebruik onder werktijd. Wim van Scharrenbrug van het Museum: "Er zijn zulke gekke dingen bij; zelfgemaakte schaatsen waarmee de Elfstedentocht werd geschaatst of de broodtrommel met de dubbele bodem. Daarmee werd bijvoorbeeld een in de fabriek gemaakte armband mee naar buiten gesmokkeld."
Theater Zimihc heeft een aantal van deze culturele wandelroutes uitgezet. De Zuilens route loopt nog tot 30 april. Inmiddels is er op 23 april een route gestart in Overvecht en loopt er tot 17 mei ook nog een route in Wittevrouwen. Kijk voor meer informatie op Zimihc.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.